2.1 C
Belgrade
03/02/2023
Srbija

PROTIV NERAVNOPRAVNOSTI u Kruševcu

Mreža ženskih organizacija civilnog društva Žene-Siromaštvo-Razvoj i Udruženje žena Peščanik iz Kruševca vas pozivaju da se priključite kampanji koja simbolično počinje 17.oktobra na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i traje do 24.oktobra 2011. godine.

Tražimo fond za poboljšanje položaja žena zato što:

93% žrtava partnerskog nasilja čine žene
12% je manje zaposlenih žena nego muškaraca
16% su plate žena niže nego plate muškaraca
Samo 20% direktorskih mesta zauzimaju žene
Manje od 30% uknjiženih objekata je u vlasništvu žena
70% žena sa invaliditetom, Romkinja, seoskih i starih žena živi ispod linije siromaštva
5 puta više žena nego muškaraca je nepismeno

Samo 0,01% izdvajanja iz Budžeta Republike Srbije bilo bi dovoljno za promenu!

Kampanja će biti realizovana u 19 gradova Srbije sa ciljem podizanja svesti o potrebi za pravednijom raspodelom i transparentnijom potrošnjom budžetskih sredstava namenjenih poboljšanju položaja žena.

Fondovi na lokalnom nivou i nacionalnom nivou biće namenjeni unapređenju položaja žena sa posebnim akcentom na suzbijanje nasilja u porodici, ekonomsko osnaživanje, zaštitu zdravlja, učešće žena u javnom i društvenom životu, unapređenje obrazovanja, podsticanje ravnopravnog učešća žena u nauci, kulturi i sportu.

Početna akcija deljenja letaka povodom kampanje biće održana u Beogradu, 17.oktobra na Trgu Republike sa početkom u 12:00h, a u Kruševcu 19. i 20. oktobra na prostoru ispred zgrade Skupštine grada Kruševca, sa početkom u 14:00 časova.

Više informacija na www.zafondzazene.rs i na 037/443-661

Slične vesti