4.3 C
Belgrade
27/11/2022
Crna Gora promocije vesti zemlja

Promovisani romani “Begova kuća“ i “Fes” u Rožajama

U divanhani centralne džamije ‘’Sultan Murat II’’ u Rožajama sinoć je priređena promocija romana ‘’Begova kuća’’ i “Fes” novopazarskog književnika Enesa Nikšića

Organizatori promocije su bili Narodna biblioteka “Dr. Ejup Mušović” iz Tutina i NVO Avlija iz Rožaja uz podršku OIZ-e Rožaje.
O romanima ‘’Begova kuća’’ i “Fes” su na promociji govorili Hasna Ziljkić, diplomirani žurnalista iz Novog Pazara i Safet Hadrović Vrbički, književnik iz Rožaja, a promociju je vodio Vahid Demirović.
Enes Nikšić je rođen 1969. godine u Novom Pazaru. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu a studirao je u Sarajevu, Turskoj i Novom Pazaru gdje je diplomirao i kasnije završio i Master studije. Dugogodišnji je radnik Gradske biblioteke u Novom Pazaru.
Pisanjem se počeo baviti početkom prošle decenije, a svoj prvi roman “Begova kuća” objavio je 2007. godine. Nakon zapaženog uspjeha i ponovljenog izdanja, ove godine je objavio svoj drugi roman pod nazivom “Fes”.
Njegov drugi roman, koji kroz jednu ljubavnu priču vraća u prohujalo vrijeme predaka, dočarava ambijent u kojem su živjeli i oživljava autentični jezik ovoga kraja kojim su oni govorili, a koji se danas može čuti samo u tragovima. Obje knjige autora Nikšića govore o tradicionalnim vrijednostima i ističu bogastvo običaja i kulture življenja Bošnjaka na sandžačkim prostorima.
Promocija je bila veoma posjećena, a prisustvovali su joj gosti iz Novog Pazara i Tutina: Šefkija Halilović iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Sandžaka, Emin Elesković direktor NB “Dr. Ejup Mušović“ i Rifat Zahitović direktor Turističke organizacije Tutin.

DSCN7228 (Custom)

Slične vesti