0.7 C
Belgrade
28/01/2023
časopisi Crna Gora vesti zemlja

U Rožajama promovisana dva nova broja književnog časopisa ‘’Avlija’’

   Rožaje – U rožajskom Centru za kulturu u petak, 6. aprila 2012. godine promovisan je časopis ‘’Avlija’’. Promoteri trećeg i četvrtog broja bili su Rifat ef. Fejzić reis Islamske zajednice u Crnoj Gori i Suljo Mustafić profesor književnosti i književni kritičar. Na kraju promocije prikazan je film ‘’Sjećaš li se Sarajeva, 1992 – 2012’’, a prisutni su se minutom šutnje i učenjem Fatihe sjetili svih nevinih žrtava iz sukoba tokom krvavog raspada bivše zajedničke države SFRJ.

   U trećem broju časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ‘’Avlija’’ su objavljeni tekstovi Alije Džogovića o smrti Meha Barakovića i Nedžada Ibrišimovića. Nedžib Vučelj piše o zaboravljenim sandžačkim piscima u Bosanskoj Krajini, a Avdo Huseinović o tragedijama bošnjačkih majki zbog rata u BiH. U rubrici Proza zastupljeni su autori Nedžib Vučelj, Sanela Halković, Senad Avdović i Haris Ibrahimović sa pričama ‘’Košija’’, ‘’Krug’’, ‘’Napuštena kuća’’ i ‘’Raketa’’. Pored njih je objavljeno i šest najboljih priča u regionu za 2011. godinu izabranih na međunarodnom konkursu časopisa ‘’Avlija’’: Berislav Blagojević (Srce od terakote), Branka Selaković (Sećanja postaju večnost), Aida Šečić (Fotografija), Đurđa Vukelić-Rožić (Njegova strana ulice), Lejla Kalamujić (U potrazi za Rajem) i Jovan N. Bundalo (Plac na ruinama). Takođe su objavljene i najbolje pjesme u regionu za 2011. godinu autora Jovice Đurđić, Jelene Stojković-Mirić, Mirele Agić-Udovočić, Amira Alagića, Aleksandre Lekić-Vujisić i Mija Danilovića. Za rubriku Antologija je izabran Skender Kulenović, a u književnoj kritici Ćamil Sijarić o kome piše mr. Avdo Nurković. Fatih Hadžić piše o Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima i o Hadži Mehovoj džamiji u Novom Pazaru. Bajro Agović piše o šejh Muhamedu Užičaninu, a mr Esad Rahić o Sandžaku u Drugom svjetskom ratu. Tema trećag broja časopisa je Sandžak gdje je pored izjava reprezentativnih političara objavljen i tekst dr Haruna Hadžića: Metode rješavanja nacionalnih pitanja. Na kraju časopisa Alija Đogović predstavlja novu knjigu Ibrahima Pašića: Praslavenski korijeni Bošnjaka.

   U četvrtom broju časopisa ‘’Avlija’’ su osvrti na odlazak pisaca Radonje Vešovića, Radomira Konstantinovića i Samira Tahirovića. Objavljeni su tekstovi Miljenka Jergovića: Selimović i Andrić – između pogonstva i izdaje, Suade Džogović: Odbrana Meše i dr Džemaludina Latića: Vijek od rođenja Rešada Kadića. Amar Škrijelj piše o Aliji Isakoviću, a Đura Šefer Sremac o Miroslavu Antiću povodom 80 godina od njihovog rođenja. Povodom 70 godina od rođenja Ismeta Rebronje pišu Safet Hadrović Vrbički, Faruk Dizdarević i Elijas Rebronja, a povodom deset godina od odlaska Dragana Radulovića i Izeta Sarajlića pišu Lahira Duraković i Minela Hodžić. U četvrtom broju časopisa ‘’Avlija’’ zastupljene su priče Rešada Kadića, Miroslava Antića, Vita Nikolića i Samira Tahirovića. Od pjesnika su zastupljeni: Osman Đikić, Junuz Međedović, Mika Antić, Leso Ivanović, Ismet Rebronja, Dragan Radulović, Izet Sarajlić, Vito Nikolić, Samir Tahirović, Marko Vešović, Pero Zubac, Abdulah Sidran i Đura Šefer Sremac. Vitomir Vito Nikolić je izbor za rubriku Antologija, a u Književnoj kritici Adela Kuč-Halilović piše o  romanu ‘’Ko si ti Ćerime’‘ Rešada Kalača. Fadil M. Kardović piše o  Rožajskim vodenicama, a u rubrici Znameniti Bošnjaci su tekstovi o prvom bošnjačkom novinaru Mehmedu Šakiru Kurtćehajiću Sandžakliji, dok o hafizima Arifu Krciću iz Plava i Jusu Agiću iz Rožaja pišu Senad Redžepagić i Haris Hadžić. Fatih Hadžić predstavlja Mirzu Župljanina, slikara iz Novog Pazara, a Amar Škrijelj se u kraćim tekstovima osvrće na 70 godina od ubistva narodnih heroja Ljuba Čupića i Stjepana Filipovića, osnivanja Treće proleterske sandžačke udarne brigade kao i povodom 20 godina od opsade Sarajeva gdje je predstavljena knjiga ‘’Ne pucaj’’ autora Jovana Divjaka. Bajro Agović piše o arhivskom blagu muslimana u Crnoj Gori, a Mirsada Šabotić o fenomenu ‘’Sukob očeva i sinova, a jedinstvo djedova i unuka’‘. Tema četvrtog broja časopisa ‘’Avlija’’ je Islamska zajednica gdje su pored izjava o raspadu Islamske zajednice SFRJ objavljeni tekstovi Bajra Agovića, dr Haruna Hadžića i dr Džemaludina Latića. Na kraju časopisa Alija Đogović predstavlja roman ‘’Elkine Tišine’’ autorice Selve Ramčilović-Šabotić, a Mirsada Šabotić nedavno izdati zbornik rožajskih penzionera ‘’Doživljeno ili zapamćeno’’.

Slične vesti