6.5 C
Belgrade
28/03/2023
promocije Srbija vesti

Промовисана збирка „“Росуља под каменом“ Новице Јовића

Jovic Novica promocijaВЛАСОТИНЦЕ – У организацији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ и Културног центра Власотинце у Галерији Народне библиотеке одржана промоција књиге „Росуља под каменом“, хаику поезије Новице Јовића из Власотинца.

Промоција књиге је отворила директорица библиотеке Миљана  Ишљамовић истакавши да ће се у овој години одржати још неколико промоција углавном власотиначких аутора, а посебно долазе дани сатире и афоризама.

О књизи  Росауља под каменом говорио је рецезент књиге мр Драгиша  Марковић из Ниша и професор Драган Стојановић из Власотинца. Книжевни критичар се у свом излагању осврнуо и на претходне две књиге које су исказивале мисли и размишљна о животу и  свету, да би његове мисли прешле у јапански утврђени  лирски облик  хаику подељен по слоговима 5-7-5.

 

Изникла трава.

росуља под каменом –

И змија гмиже.

 

Мр  Марковић у рецензији пише: Настављајући хаику поезију из друге објављење књиге, Трагови на ветру, Новице Јовић је допунио свој стваралачки опус новим мотивима и песничким сликама. У први план утврђеног лирског јапанског облика је жена као његова вечита инспирација. И то не само жена као лирски субјект, И жена која га вечито прати од најраније младости до данас. То тумачење  љубави Новице Јовића је вечити љубавни јад, под плаштом православља и верности жене, као код ренесансних песника : где је она  била и где је пролазила, везујући успомене на љубав, младост, и живот. Мада се будизам коси са хришћанством, у хаику поезији се то не види, јер су се осећања песника прилагодила нашем поднебљу, као и метричком систему од седамнаест слогова 5-7 -5

 

То љубав живи,

Жена породом траје –

Нови свиће дан.

 

Проф. Ана Јовић о књизи пише: Жена као вечита инспирација, жена као еротски предмет обожавања и жена као врело извориште живота. Неухватљиво биће, које једино може спасити свет, јер је моћ репродукције дата сама жени Божанско биће, јер се  љубав једино може превести изтрансценденталног у стваран свет само И префињеној занетости женом

 

У огледалу,

Облик је тело жене –

Риба у води.

 

Да је ова књига Росуља под каменом скренула пажњу на себе доказао је италијански критичар  Ђакомо  Скоти који је у свом поговору преко интернет обухватио  и претходне две књиге  Нешто између и Трагови на ветру које ји све три књиге назвао трилогијом. Задатак поезије је да нас запањи, подстакне побуди на додатно креирање.Зато треба прочитати не поједине већ све странице све песме и све афоризме нашег аутора повезати их, да би се видело како Јовић песник и мислилац свестрано размишља о појединим темама нашег времена и живота.

По мотивима  Јовићева књига углавном показује љубав према жени пролазности живота размишљања о смрти и филозофији да ће сваки човек који се бави уметношћу на крају живота постати памет зато ће се његова књижевна дела продужити са временом и сам уметник биће вечито жив.

По завршетку промоције аутор Јовић је потписивао своју књигу  Росуља под каменом и најавио четврту књигу љубавних  песама  Жена је жена.

Данило Коцић, дописник из Лесковца

Slične vesti