6.5 C
Belgrade
28/03/2023
promocije Srbija

Promovisana dvotomna studija Danila Kocića „Leskovački pisci – tragovi i traganja“

Kocic danilo promocija 5LESKOVAC – U Leskovačkom  kulturnom centru sinoć je promovisana dvotomna studija Danila Kocića, dugogodišnjeg novinara „Politike“, „Leskovački pisci – tragovi i traganja“ (oko 1.850 stranica velikog formata) u izdanju samog autora i Udruženja pisaca Leskovac.

Takođe je predstavljena „Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014.“ koju je priredio, predgovor i komentara nepisao Danilo Kocić.

Promocija književnog stvaralašatva Danila Kocića počela je odavanjem pošte stradalima u NATO agresiji.

O delu D. Kocića izuzetno nadahnuto govorili su prof. dr Dušan Janjić, Dejan Đorđević, profesor i recenzent i Verica Batorović – Božović, predsednica Udruženja pisaca Leskovac.

U ime organizatora, prisutnima se prigodnim, kratkim izlaganjem obratio poznati leskovački pesnik Dragan Radović, urednik u LKC i glavni urednik časopisa „Naše stvaranje“.

Autor studije Danilo Kocić naglasio je da je delo pisao punih deset godina i da je pored prvog izdanja, koja je se pojavilo 2015. godine, izašlo 2016. godine, drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje.

Elektronska izdanja svih knjiga Kocić je poklonio učesnici književne večeri, a uskoro će sva Kocićeva dela u „uobičajnoj, pisanoj verziji“, ali i CD formatu, biti uručena Narodnoj biblioteci Srbije, Narodnoj bibliotci u Leskovcu i Narodnoj biblioteci u Vlasotincu, gradu u kome je završio osnovnu školu i gimnaziju (gde je kasnije radio i kao profesor).

Autor je, ukratko, predstavio i nekoliko svojih knjiga koje su se pojavile ove godine: „Autobiografija I – vreme senki“, „Stare i novije pesme“, „Nevreme“ (priče iz zavičaja), „Izmaglice“ (trilogija – romani) i studije „Govor Leskovca i juga Srbije“ i „Humor u delima leskovačkih pisaca“.

U znak sećanja na ovaj događaj, Dragoljub Stanković Čivi, poznati leskovački slikar uručio je Danilu Kociću umetnički rad – sliku!

Slične vesti