6.5 C
Belgrade
27/03/2023
Bosna i Hercegovina Esma Bandić Presing izdavaštvo promocije region Srbija vesti

Promocijom petoknjižja „Ilham“ započela manifestacija „Dani šejha Abdulvehab ilhamije Žepčaka“

Promocijom Presingovog izdanja, petoknjižja Esme Bandić, otvorena kulturna manifestacija u žepču, BiH

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Žepče, večeras sa početkom u 18,00 sati, u Domu kulture, a u sklopu manifestacije „Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka, održana je književna večer i promocija Petoknjižja  „Ilham“ autorice Esme Bandić iz Travnika.

Na samom početku književne večeri, nazočne je pozdravio predsjednik BZK „Preporod“ Žepče, Rusmir Agić, otvorivši tako i manifestaciju “Dani šejha Abduvehab Ilhamije Žepčaka“. Osim g-dina Agića i autorice Petoknjižja „Ilham“ Esme Bandić na pozornici su još bili akademski glumac iz Travnika, Matej Baškarad, Ermin Čelenka Skomoranin profesor bosanskog jezika i književnosti, i predsjednik Udruženja književnika „Abdulvehab Ilhamija“ kao i Mustra Orchestra; glazbena grupa koju čine Saša Filipović, Almir Mulaimović i Taik Ganić. Navedeni trojac je promociju učinio zanimljivijom i upotpunio ju prikladnim tonovima, dok je mladi Matej Bašakarad briljirao u recitacijama Ilhamijinih stihova.

Okupljenoj publici, autorica se obratila s puno emocija, otkrivši na neki način dio sebe koji je zapravo prenijela u ovo petoknjižje.

Ermin Čelenka Skomoranin u kratkim crtama, potrudio se da publici približi cjelokupno petoknjižje, prateći zajedničku nit Ilhama, te naglasivši da je autorica Esma Bandić „Spoznajom vođena i s Izvora Mudrosti napojena“, te da je siguran da će njena nova književna ostvarenja, ostaviti dubok i jasan pečat, ne samo njenom književnom imenu, nego i svekolikoj svjetskoj književnoj baštini.

„Ilham“ je pripovijest o traženju istine- naglasio je Skomoranin, predstavivši tako  pet knjiga koje čine ovu cjelinu, o tematskim i idejnim aspektima, ističući duhovnu notu Ilhama, što se prelama kroz romane „Misterija“, „Simfonija Historije“, zbirku pripovijesti „Potomcima dah za voljenja“, zbirku poezije „Kap uhvaćena u Pehar Ljubavi“, te reminiscencije „Dragulji uz Dragulje mudrosti“.

Večerašnjem otvaranju manifestacije i književnoj večeri, nazočio je veći broj Žepčaka, među kojima i Općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, kantonalni ministar u vladi ZDK Nurdžehan Šahinović, glavni imam Medžlisa  Islamske zajednice Žepče Izet ef. Efendić , te brojni drugi gosti iz svih društvenih sfera.

Inače, ovogodišnja manifestacija koja se održava u znak sjećanja na lik i djelo velikog alima Abdulvehab Ilhamiju, osim književne večeri koja je održana večeras, nudi i brojne druge kulturne sadržaje. Već za idući petak, 29. svibnja, 2015. godine, najavljen je koncert pod nazivom „Večer odabranih sevdalinki“, a u sklopu manifestacije tu su još i kazališna predstava „Ilhamija“ i likovna izložba minijatura „Nasuha Matrakčije Visočanina“.

Manifestacija „Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka“, bit će zatvorena promocijom knjige „Žepče u vremenu zla“ autora Safeta Dervišića, te predramazanskim koncertom „Bosanski derviških ilahija“ na kojem će kao specijalni gost nastupiti Armin Muzaferija.

Slične vesti