-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
promocije Srbija

Promocija strip knjige BLATIŠTE autora Borisa Stanića

Petak 4. maj 2012, 21h, RO KORNET, Beograd
Promocija strip knjige BLATIŠTE autora Borisa Stanića
u izdanju udruženja Elektrika iz Pančeva.

– prodajna izložba originalnih strip tabli iz knjige
– razgovor o knjizi: Vladimir Palibrk i Boris Stanić
– kamerni koncert: Katie Woznicki

BLATIŠTE http://vimeo.com/40953355
Katie Woznicki  http://soundcloud.com/kejti-woz

BLATIŠTE – Nova strip knjiga jednog od najaktivnijih strip autora domaćeg andergraunda, u izdanju udruženja Elektrika iz Pančeva. Nakon uspešnog proboja na domaćoj i međunarodnoj strip sceni, ostvarenog sa prvom epizodom knjige RADOSAV: Jutarnja Magla, Boris Stanić se vraća sa novom kolekcijom kratkih stripova, nastalih u poslednje 3 godine. Na 130 strana ovog intenzivnog štiva, autor se bavi paganskom mitologijom, odnosom pojedinca prema prirodi, ukrajinskim i uzbekistanskim narodnim bajkama, ali i grotesknom kritikom savremenog života i urbane hipokrizije. Borisov intenzivni i bučni stil, uz čestu upotrebu bogatog, skoro pa fovističkog kolorita, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Plakanje i smejanje istovremeno! http://www.flickr.com/photos/boris-stanic/
Izdanje je sufinansirano sredstvima iz budžeta grada Pančeva, na konkursu podrške savremenoj umetničkoj  produkciji.

KATIE WOZNICKI – američka strip autorka sa stalnim prebivalištem u Srbiji, koja osim što crta sjajne stripove, neguje i muzičku karijeru kroz aktivnost u čak tri muzička projekta! Jedan od njih, koji se jednostavno zove KEJTI, predstavlja izbor Kejtinih mirnijih pesama koje ona izvodi pevajući uz klavijaturu. Idealan repertoar za kamernu atmosferu Korneta! Više o Kejtinim stripovima i njenoj muzici možete saznati na sledećim linkovima:

http://soundcloud.com/kejti-woz

http://www.youtube.com/watch?v=vVQHklT_8sM&feature=related

http://bittersweetpotatoes.blogspot.com/

izvodi iz recenzije Tome Pana:

OD BLATA SALATA

“Ovaj album je nacrtala životinja koja živi u blatu. Više nema ništa i pokušava da ni iz čega napravi nešto. Jedino što može je da se suoči sa sobom i izbljune na papir crne mrlje pravo iz svoje praznine. Ozlojađena, ranjena životinja koja je došla na Tamiš da pije i gleda svoj odraz u prljavoj vodi. Ne pije, dugo samo gleda u odraz i preko ramena povremeno okrene glavu i pogleda iza sebe da vidi da li su u blizini druge životinje koje su je povredile ponovo i ponovo.”

“ Iako crta levom nogom, u njegovim crtežima čujem eho starih lokalnih kafanskih crtača čiju granu on nastavlja. On sedi na toj grani sa testerom u ruci ali ne treba mu testera da bi granu presekao, on na njojzi svira.”

“Ovaj Banatski vukodlak umače svoje kandže u mastilo i njima grebe po papiru. Kandže su velike a grlić bočice od mastila je mali pa ume da bude frustrirajuće umočiti. Pobesni, iznervira se pa često čitavo mastilo i prospe. Al’ on ne kupuje novo mastilo. Kada uđe u knjižaru oni ga se plaše i kažu mu da izađe, udaraju ga metlom. U svakoj Pančevackoj knjižari ga već znaju, nigde mu nije dozvoljeno da kupi mastilo. Morao je da nauči da se nekako snađe. Setio se da proba da muze minijaturne Pančevacke crne krave. Retke su, teško ih je nahvatati ali on se izveštio i uspeva mu da ih nađe i izmuze dovoljno mastila za sledeći strip. Nakon duge noći punog meseca ujutru se probudi i telo mu je svo u zakorelim mrljama od mastila, ničega se ne seća.”

Toma Pan
Beograd, januar 2012.

Slične vesti