18 C
Belgrade
29/05/2023
Crna Gora promocije vesti zemlja

Promocija romana Slobodana-Zorana Obradovića “Blago Miljonića“

U petak, 28. 03. 2014. godine sa početkom u 19 sati, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije, u rodnoj kući Rista Ratkovića održaće se promocija romana „Blago Milonjića“, autora Slobodana Zorana Obradovića i koncert dua Boris Nikčević – flauta i Bojana Brajović – gitara.

Roman će predstaviti Kemal Musić, književnik i Rade Jolić, professor i književnik. Govoreći fragmente iz romana, svijet knjige i junake će oživjeti glumac bjelopolskog dramskog pozorišta Jusuf Bajramspahić.

Ovo je Obradovićeva šesta knjiga. Objavljena je u izdanju NVO „Stihom govorim“ iz Bijelog Polja, štampao je Pegaz u tiražu 500 primjeraka.

knjige2 (Custom)

Priča romana je smještena na širim bjelopoljskim prostorim i dešava se oko Đalovića klisure koja svojom tajnovitošću i položajem budi znatiželju provocirajući maštu. Vrleti Pešteri i dolina Lima su bile poprište mnogih događanja i susretanja čovjeka sa sudbinom. Vjekovi su se nizali sa više događaja u danu nego na nekim drugim prostorima u godini, i autor je želio da kroz ljudsku priču oslikavajući realno i nadrealno koje nas prožima, postavi nekakve moralne i ljudske vrijednosti koje čovjek ne bi smio da naruši ni u kakvim vremenima ili prilikama koje mu život donese. Posmatrajući danas ljude, jasno se vidi diferencijacija koja se kroz istoriju uočavala – vide se neki ljudi kojima je sebičnost pojela sebe i koji su postali nekako izvitopereni nesvjesni toga, u svojoj garmzivosti i pohlepi u kojoj im je malo svega.

“Da ne bi moja priča bila filosofsko teško štivo, ispripovjedao sam je tako da onaj koji čita (ja kad priče pišem zamišljam u stvari da ih kazujem) ne može da prekine priču jer ga već u sljedećem redu čeka nešto novo drugačije i neizvjesno po sudbinu mojih junaka. Podnaslov romana je ČUVAJ SE SEBE, i to je u stvari i centar moje filosofije življenja i pisanja. Kad čovjek gubeći mjeru u bilo čemu uđe u prostor drugog čovjeka i njegove slobode nenajavljen, nepozvan, nasilan on je ugrozio u stvari prostor svoje slobode unesrećujući prije svega sebe. Centar priče je zločin zbog blaga, grijeh otaca koji se proteže na sinove njihovih sinova… Vjerujem da će moj roman, koji je i nadrealan, svojom pričom koja liči na neke priče koje smo slušali kao djeca čitaocima u regionu približiti naše skale vrijednosti, da nas bolje shvate, prepoznaju i razumiju. Namjerno sam koristio jezik tipičan za ovo podneblje jer nije li i jezik u stvari nešto što daje prepoznatljive nijanse podneblju. – kazao je autor romana Slobodan-Zoran Obradović.

Plakat za promociju (Custom)

Štampanje ovog romana je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore u okviru programa Razvoj kulture na sjeveru Crne Gore po javnom konkursu na koji se Obradović prijavio ovim radom i dobio zeleno svjetlo od komisije misnistarstva i novčanu podršku.

Slične vesti