4.7 C
Belgrade
27/11/2022
region Srbija

Promocija romana Šaka mraka Milosava Slavka Pešića, 25. maja 2011. u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu.

Promocija romana Šaka mraka Milosava Slavka Pešića biće održana 25. maja 2011. u 20:00 časova u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu.

O romanu Šaka mraka govoriće Predrag R. Dragić Kijuk, humanista, književnik i likovni kritičar, esejista, antologičar, leksikograf, istoričar i pravoslavni mislilac. Dragić je studirao na Filološkom, Pravnom i Filozofskom fakultetu beogradskog univerziteta a ispitivanja i usavršavanja imao u Italiji, Grčkoj, Rusiji, Francuskoj i Norveškoj. Povremeno se bavio prevođenjem i pisanjem dramskih tekstova. Bio je upravnik najveće Biblioteke inostrane periodike na Balkanu. Kao istaknuti kulturni radnik član je Udruženja književnika Srbije, po pozivu.

Jedan je od osnivača Fonda istine (Beograd), Svetskog sabora Srba (Hajdelberg), Crkveno-narodnog sabora (Prizren), Centra za hrišćanske studije (Beograd), udruženja intelektualaca Srpska nacionalna svest (Niš) i izdavačke kuće Evro Epistel (Ašafenbrug). Član je Srpskog nacionalnog odbora svesrpskog kongresa (Čikago), Uprave Udruženja književnika Srbije, Upravnog odbora Srpske književne zadruge, bio je operativni urednik časopisa na engleskom jeziku Srpski književni magazin (1993-2001) i glavni je i odgovorni urednik Književnih novina (od 2001). Bio je član Saveta Univerziteta Republike Srpske Krajine i jedan od pokretača nove serije časopisa Hrišćanska misao (1993). Inicijator je i jedan od autora deklaracije na pet jezika (Slovo o srpskom jeziku, 1998) kao i pokretač i urednik bibliotekaSrpska dijasporaSrpska porodična biblioteka.

Objavio je petnaest knjiga studija i eseja od kojih pet na stranim jezicima. Posebno se bavio starom srpskom književnošću (Srednjovekovno i renesansno srpsko pesništvo, samo na engleskom jeziku), modernom svetskom poezijom, delom Dostojevskog, istorijom evropske civilizacije, protoistorijom Srba i Slovena, fenomenom seoba, aberacijama savremene politike i uticajem papske crkve na sudbinu srpskog naroda.

O izdavačkoj kući Heliks govoriće direktorka i suvlasnik Brankica Stojanović.

 

O ključu za razumevanje romana govoriće autor knjige.

U muzičkom intermecu muzciraće Marija Šumarac i Marija Vlajković.

Svi ste pozvani.

 

Slične vesti