1.1 C
Belgrade
08/02/2023
promocije

Promocija romana Rastka Jevtovića „Ko jede orahe“

Četvrtak, 21.00h, Beograd, Bulevar despota Stefana 5
Liber – Časopis za umetnost, kulturu i književnost

Učestvuju: dr Aleksandar Milanović (profesor na Filološkom fakultetu), Ana Rostokina (književnica, Rusija), Voja Milin (pomoćnik direktora BELEF-a), Jelena Vojinović (likovni pedagog) i autor.
Muzička podrška: „Orasi“ i crnogorski kantautor Dušan Mandić.
Odlomke će čitati glumac Lazar Đukić i autor.

„Ko jede orahe“, roman Rastka Jevtovića, predstavlja savremenu i urbanu priču o periodu egzistiranja i delovanja jednog muzičkog sastava, tokom turbulentnih političkih dešavanja od kraja 90-tih godina, do prve polovine 2000-tih, u samom Beogradu i Srbiji. Autor se bavi karakterima ličnosti, njihovim personalnim traganjima, te međusobnim odnosima, preispitivanjima, relacijama.

Proširujući psihološki dualitet i odnos samih članova / članica benda, i preispitujući njihove svetonazore, autor takođe zadire i u teme koje okupiraju život ne samo mlađe populacije u Srbiji, prebacujući brojna pitanja na teren politike, koja predstavlja i sastavni deo svega onoga što se nalazi oko nas, odnosno u konkretnom slučaju oko aktera priče.

Roman nema srećan kraj, ali na jedan vrlo specifičan, slikovit, živ i opisan način, brojne zahtevne i važne teme, koje lebde u ovdašnjoj političkoj i životnoj realnosti, autor tretira u svojoj knjizi. Posebno je interesantan i nadasve inovativan njegov odnos prema sadašnjem vremenu i sadašnjem trenutku. Prošlost se briše, budućnost ne postoji, jedino sadašnjost daje određene odgovore. To je svakako i jedna od poruka kojih u ovom delu ima zaista puno….

„Ko jede orahe“ predstavlja realistično suočavanje sa brutalnom realnošću, iako pravih brutalnih slika ili scena nema. Nisu zaobiđeni ni seks i droga, ali i tretiranje ovih tema je urađeno na jedan drugačiji način u odnosu na onaj kakvog smo imali prilike da čujemo / čitamo poslednjih godina.

Jevtovićeva knjiga se hrabro suočava sa brojnim, danas aktuelnim pitanjima, i reč je svakako o delu čija poruka prevazilazi okvire jedne standardne ili klasične savremene priče.

Bane Lokner

Izvor: http://www.liber.org.rs/arhiva/vesti/a2010/ko_jede_orahe_udruzenje_l.html

Slične vesti