14.6 C
Belgrade
30/05/2023
promocije Srbija

Promocija romana Marka Krstića

U sredu, 29.februara u 19h u velikoj Sali SKC-a, održaće se promocija romana Viktorija Marka Krstića, jednog od sedamnaest naslova koji je prošle godine ušao u izbor za NIN-ovu nagradu. Pored mnogobrojnih gostiju, publika će imati priliku da čuje sve o traileru za istoimeni roman.

Može li naša savremenost da stane u roman ako se u njemu traga za autentičnim životom? Da li je prijateljstvo važnije od novca, a uspeh od poštenja? Ima li ljubavi i posle svega? Da li je to bila nova revolucija ili sunovrat?

Viktorija je roman koji govori o svemu tome i spaja povratak sa letovanja, umesto čuvenog povratka Čarnojevića iz rata, sa moralnim krahom posle socijalizma – daleko je sunce ostaje još dalje. To je jedan nemogući spoj u kojem Marko Krstić odmah hoće sve, i liriku duše i triler života, i istoriju književnosti i rehabilitaciju (kontra)revolucionarnog sloma.

Viktorija je, međutim, neodoljiva dekoraterka koja na nogama ima sandale. Ljubav ne menja stvari, ali spasava duše. Negde u Evropi, recimo kod nas, nakon Revolucije koja se pretvorila u predstavu.

Raspad društva i ljudskih odnosa u glavnoj ulozi, normalan život stoji iza kamere i čeka svoju repliku.

 Biografija Marka Krstića

 Marko Krstić (1979), diplomirao je na katedri za Opštu književnost  I  teoriju književnosti Filoškog fakulteta u Beogradu. Pisac, scenarista.  Debitantski roman Viktorija (2011) je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. ). Scenarista dva kratkometražna Sami (2008) i Ispod kože (2010). Dugo godina pisao književnu kritiku za Danas i Politikin „Kulturni dodatak“. Objavljivao u Književnom magazinu, Književnosti, Savremenoj srpskoj prozi, Priča… Jedan od osnivača i član grupe pisaca, novog talasa srpske proze,  P–70 (Proza na putu) sa Vladimirom Kecmanovićem, Slobodanom Vladušićem, Dejanom Stojiljkovićem i Nikolom Malovićem. Jedan od autora knjige Novi kadrovi  ̶ skrajnute vrednosti srpskog filma (o filmovima Miće Popovića).

Slične vesti