4.9 C
Belgrade
02/02/2023
časopisi kutak za mlade Srbija vizuelne umetnosti

Promocija Propelera #3

27. decembar

KCB, Galerija Artget, Trg Republike 5, Beograd

Specijalno, treće izdanje elektronskog časopisa Propeler, ovog puta je u celini posvećeno ovogodišnjem 52. Oktobarskom salonu.

Pošto u našoj sredini ne postoji gotovo nijedan časopis koji bi pružio mogućnost studentima starijih godina i master studija da objavljuju svoje radove, izlaze u javni prostor i na taj način se pripreme za ozbiljan kritički rad, Propeler je otvorio prostor za sve one koji imaju motiv i želju da rade, pišu i učestvuju u afirmisanju kritičkog mišljenja. Ovog puta, naš primarni zadatak bio je da odgovorimo na sledeće pitanje: kako možemo da preuzmemo odgovornost i delujemo drugačije u svojstvu proizvođača i/ili potrošača kulture?

To je i tema diskusije koja će se voditi na promociji, a čiji će ucesnici, pored članova redakcije Propelera, biti i studenti mastera Istorije umetnosti. Moderator razgovora će biti Marko Đorđević, član redakcije i istoričar umetnosti.

Na programu će biti i 3 filma posvećena različitim aspektima Oktobarskog salona:

Šta je krug, a šta kvadrat (26’30“): kamera i montaža: Nada Kostić; autori koncepta: Nada Kostić, Vesna Petović, Mia Marković, Dina Ejdus, Milena Mišić i Dimitrije Košarić

Čija je naša odgovornost? (25’): kamera Željka Veljković, Marija Jovković; montaža i grafika Marko Pavlović; muzika Bojan Palikuća; koncept i realizacija Tijana Jovanović, Marko Đorđević, Jovana Papović

Who Wants Yesterday’s Papers? (25’): dizajn zvuka: Knez; autori koncepta: Filip Čekić, Jasmina Kovačević

Smatramo da tekstovi, intervjui, fotografski zapisi i kratki filmovi koje ćete pronaći u ovom broju, predstavljaju značajan dokument viđen iz ugla budućih profesionalaca s različitih društvenih i umetničkih fakulteta, najmlađe generacije pisaca o umetnosti, kulturi i medjima. Nadamo se da smo barem donekle uspeli da odgovorimo na sebi postavljeni zadatak i da će ovaj broj biti dobar razlog da nas i sledeći put posetite.

Slične vesti