10 C
Belgrade
06/12/2022
promocije region Srbija vesti

Promocija knjige „Što Europa želi?“ – učestvuju: Srećko Horvat i Vladimir Arsenijević / čet, 23. januar u 19.30h

horvatSa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na promociju knjige „Što Europa želi?“ i razgovor sa Srećkom Horvatom, koji će se održati u četvrtak, 23. januara 2014. u 19.30h u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad.

Na promociji će sa Srećkom Horvatom razgovarati Vladimir Arsenijević.

KROKODILOVA Kuća za pisce
u 2013. godini ugostila je devet autora iz sedam evropskih zemalja, i pružila priliku kako gostujućim piscima, tako i generalnoj i književnoj publici u Beogradu i Srbiji da se upoznaju jedni s drugima i prošire vidike na polju savremene književnosti u Evropi. Osim pružanja ugodnog prostora za pisanje i upoznavanje glavnog grada Srbije, autori su imali preko dvadeset javnih nastupa u Beogradu i drugim gradovima Srbije, od univerzitetskih sala, preko biblioteka i kulturnih centara, do klubova i kafića. Ta dinamična aktivnost doprinela je većoj vidljivosti Beograda na evropskoj književnoj i kulturnoj sceni, a i približavanju savremene književnosti Evrope našoj publici.

Novi ciklus programa “Kuća za pisce” započinje sa hrvatskim filozofom i piscem SREĆKOM HORVATOM.

Srećko Horvat (1983, Osijek), filozof i publicista. Dosad je objavio osam knjiga, od kojih je Pažnja! Neprijatelj prisluškuje prevedena na nemački (2013). Poslednju knjigu Što želi Europa? napisao je sa slovenskim filozofom Slavojem Žižekom, izvorno je objavljena na engleskom a u međuvremenu je prevedena i na nemački, francuski, hrvatski, španski, italijanski, itd. Preveo je šest knjiga s nemačkog i engleskog. Član je uredništva časopisa Zarez, Europski glasnik i Tvrđa, gde je objavio niz tekstova i prevoda, kao i uredio brojne temate. Dobitnik je nagrada zagrebačkog Salona arhitekture, kao i dve nagrade za najboljeg mladog i najboljeg filmskog kritičara u Hrvatskoj. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala i direktor međunarodne konferencije koja u Zagrebu svake godine okupljala brojne svetske intelektualce.

O knjizi:
Parafrazirajući Frojdovo slavno pitanje ‘Što žena želi?’, Slavoj Žižek i Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje ‘Što Europa želi?’, a sve to uz diskretnu pomoć ‘najopasnijeg političara Evrope’ Aleksisa Ciprasa. Analizirajući slovenačka iskustva, kao iskustva prve ex-jugoslovenske države koja se pridružila Evropskoj uniji još 2004. i kratku istoriju Unije, autori dolaze do uznemirujućih zaključaka. Umesto mirovnog projekta, Evropska unija sve se više pretvara u neprekidnu ratnu zonu, uključujući isključivanje imigranata, imigrantske nemire u Parizu i Londonu ili evropske ‘humanitarne’ intervencije s ciljem uvođenja više ‘demokratije’ u Libiju i Mali, a naravno da se ne mogu ignorisati ni pritisci na ‘neposlušnu’ članicu – Grčku. Žižek i Horvat se na sve to, i još štošta, osvrću i vatreno zalnažu za drugačiju ‘ideju Evrope’, po svemu sudeći evropskiju od onoga što Evropska unija nudi.

‘Znameniti slovenački ekscentrik i harizmatični hrvatski filozof, u društvu najopasnijeg grčkog političara, pružaju analizu evropske pat-pozicije na način koji je ujedno zajedljivo šarmantan i ogorčeno inteligentan. Svaki pravi Evropljanin, veran stvarnoj ideji Evrope, mora ovo pročitati!’

(Oliver Stone)

Srdačan pozdrav,

Bojan Krivokapić

Omladinski centar CK13

Vojvode Bojovića 13

Novi Sad

ck13.org

Slične vesti