21.6 C
Belgrade
10/06/2023
Crna Gora promocije Srbija

Promocija knjige „Stihom govorim“ (36 autora)

Iz štampe je izašla knjiga Stihom govorim, 36 autora, u izdanju PC- Laba iz Bijelog Polja. U knjizi je svoje radove objavilo 36 autora iz regiona, iz svih država sa prostora ex Yu, a koji sada žive i rade u 13 zemalja na svim kontinentima. Štampanje knjige su finansirali autori solidarno, a osnovna poruka koju žele da pošalju je sadržana u posveti na zadnjoj korici knjige da je knjiga posvećena ČOVJEKU i borbi protiv predrasuda. Knjige autori poklanjaju bibliotekama i školama u gradovima u kojima žive i stvaraju, ali i u drugim gradovima u državama kojima žive, i na taj način popularišu i približavaju poeziju i savremeno stvaralaštvo čitaocima.

Narednih dana biće organizovane promocije knjige, za sada je definisan prvi termin i to u Srbiji u Novom Sadu gdje je Kulturni Centar Novog Sada izašao u susret i omogućio promociju 01.06.2012. godine (u 20 časova). Planirane su još promocije u Beogradu, a Centar za kulturu Bijelog Polja (Crna Gora), će organizovati promociju takođe tokom juna 2012. godine.

Ovu knjigu posvećujemo ČOVJEKU

kao podsjećanje

da uvijek treba da bude ČOVJEK,

a biti ČOVJEK znači biti bez predrasuda,

što predstavlja i prvi korak ka istinskoj slobodi.

Slobodan Zoran Obradović, urednik

IZVOD IZ RECENZIJA ZA KNJIGU ,, STIHOM GOVORIM“

GRUPE OD 36 AUTORA

NEK SVJETLO POBIJEDI TAMU

Ova knjiga je pobjeda dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, suživota nad egoističnom izopačenošću, toplote nad ledenim brijegom otuđenosti i usamljenosti. Ova knjiga je odraz svih vrijednosti u čovjeku  koje nisu mogli da poruše ni ratovi, ni mržnja, ni zlo koje je zadesilo narode na ovim prostorima devedesetih godina. Ona je dokaz da postoji tolerancija među ljudima, dokaz da je suživot moguć. Ona je pobjeda dobra nad zlom, ona je odraz mira i ljubavi koja preovladava u čovjeku i nada da ljubav uvijek pobjeđuju sile tame i zla. Ova knjiga daje nadu da budućnost postoji, i da su dani zla i ludila prošli, da je vrijeme da se ljudi pokaju, oproste i budu jedinstveni…

Dragan Vilić

BISTRINOM UMA KA LEPOTI

 Knjiga ,,Stihom govorim“ je poezija izrečena diskretnim tonovima u kojima kod jednog broja autora dominiraju ljubavna, dok su kod drugih to socijalna ili rodoljubiva – čovekoljubiva osećanja i njihove refleksije, puke želje, htenja, stremljenja ili poetski izraz upitanosti subjekta prema Biću okolnog sveta i prirodnosti njegovog ljudskog postojanja, u kome se težnja usmerava ka predmetima i otvorenosti za stvarnost kao ,,život koji odlazi od sebe“ prema spolja. I sve to autori ove stihozbirke čine na različite načine, manje – više uspešno se koristeći različitim stilskim figurama i estetskim i filozofskim kategorijama kojima se kao kroz lirsku prizmu, pa i na deskriptivan način, prelamaju i naziru unutrašnji životi autora. Otuda je ovo i knjiga raznovrsnosti u svakom smislu te reči, ali i knjiga sličnosti po tome što su pesme prava ishodišta autora, koja pokazuju smerove pojedinačnih kretanja i zajedničku težnju da se ljubavlju, pesmom i delom bude na zajedničkom putu: za čoveka i progres ka bistini uma koji će se prepoznavati po lepoti.

Peko Laličić

Slične vesti