4.5 C
Belgrade
04/02/2023
promocije Srbija

Promocija knjige “Srp nad Everestom” Milana Jankovića

          Promocija romana “Srp nad Everestom” autora Milana Jankovića održaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković, Birčaninova 21, u sredu, 7. marta, sa početkom u 19 časova.

          Knjigu će, najpre, predstaviti glavni urednik IP “Dobar naslov”, Božidar Andrejić, a potom će o njoj govoriti književnici, Saša Stojanović i Predrag Ž. Vajagić, kao i Zoran Preradović, novinar i urednik IP “Dobar naslov”.

          U muzičkom delu programa, autor romana, Milan Janković će pokušati da, svirajući na električnoj gitari, makar podseti na dane kada je, kažu, bio dobar gitarista rok-grupa “Hogar” i “Tamo daleko”. Za sada još nije sigurno učešće i vrsnog muzičara, Aleksandra Begovića, bivšeg gitariste legendarnih grupa “Siluete” i “Baš čelik”, ali nije isključena mogućnost da i on svojim nastupom uveliča ovaj događaj.

            Roman “Srp nad Everestom” je, inače, nastao nadograđivanjem istoimene pripovetke, koja je dobila Prvu nagradu na konkursu “Milutin Uskoković” za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini. Autor je posebno ponosan na činjenice da je, pročitavši roman u rukopisu, Radovan Beli Marković, napisao da se radi o “pravoj puslici za čitaoce-ekstremiste”, te da je roman Saša Stojanović uvrstio u svoj “Think tank” izbor “20 veličanstvenih”. (Lista obuhvata knjige sa čitavog prostora bivše Jugoslavije.)

              Pisac, Milan Janković je rođen 1961. godine, i pre ovog, objavio je još četiri romana: “Psalme huliteljstva” 1984. g. zajedno sa romanima Miro Vuksanovića i Radomira Smiljanića; “Avramov žrtvenik” 1988.g.; “Đavo u cik zore” 2001.g. i “Detinjstvo večnosti”, (izdanje na CD-romu). Pričama i pesmama zastupljen je u brojnim zbornicima i časopisima, a posebno je počastvovan što mu je pesma “Žižak-ateista” jedna od deset pohvaljenih na konkursu “Pesničke rukoveti” u Negotinu, 2011. godine.

             Unapred se radujemo našem susretu!

Slične vesti