4.5 C
Belgrade
04/02/2023
promocije Srbija

Promocija knjige priča „Trči Lilit, zapinju demoni“ Bojana Krivokapića

lilit suboticaPromocija knjige priča “Trči Lilit, zapinju demoni” Bojana Krivokapića

subota, 23. februar 2013. u 20h

kafe Grunf, Branislava Nušića 1, Subotica

Učestvuju:

Bojan Krivokapić, autor i

Dušan Vasić, moderator

Knjiga priča “Trči Lilit, zapinju demoni” objavljena je kao osma knjiga u ediciji “Nagrada Đura Đukanov”, u izdanju Narodne biblioteke “Jovan Popović” Kikinda.

“Čestim izmenama narativnih perspektiva i lingvističkih obrazaca, Bojan Krivokapić uspeva da konkretizuje savremene dileme postjugoslovenskih prostora. Neprekidno na ivici angažovanosti, on se ne libi da progovori o traumatičnim aspektima svakodnevice.” (Dragan Velikić, Srđan Srdić i Mića Vujičić, iz Obrazloženja žirija književne nagrade “Đura Đukanov” za 2012. godinu)

 “Bojan Krivokapić u svojoj knjizi Trči Lilit, zapinju demoni suvereno piše na svim idiomima bhsc jezika, te ga je teško definisati kao srbijanskog autora, a svojom poetikom on sam ovakvo određenje odbija. Ova instanca ne-pripadanja, odnosno ne-svođenja na jedan od nacionalnih okvira ima veze i sa njegovim aktivističkim pristupom književnosti, sa onim lepim i plemenitim uverenjem da književnost može nešto da promeni. (…) Već samim izborom jezičkog idioma kojim je svaka od pripovedaka napisana Krivokapić jasno stavlja do znanja čitaocu svoju odluku da ne pristaje na igru svođenja i fiksiranja u jedno mesto, jedno vreme i jedan narod, ali se i kroz njegove narative i likove koji unutar priča stvaraju dramu odbijanja identitetskih obrazaca ona dodatno potvrđuje. (…) Krivokapić svoje priče najmanje zasniva na klasičnom zapletu. On se neuporedivo više oslanja na uspešno građenje atmosfere, na ono fino jezičko tkanje kojim se dočarava sukob između spoljašnjeg i unutrašnjeg, između situacije u kojoj su se likovi našli i one ka kojoj su stremili.” (Vladimir Arsenić, Mogućnost slobode, E-novine)

Bojan Krivokapić je aktivista u kulturi i pisac. Aktivističko i umetničko iskustvo sticao u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo i Međunarodnom festivalu Aktuelne muzike Interzone. Završio Komparativnu književnost u Novom Sadu. Poezijom i kratkom prozom zastupljen u više antologija i književnih časopisa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji (Zarez, kArton, Sveske, Idiot). Dobitnik prve nagrade za prozu Ulaznica (Zrenjanin, 2011). Bio u najužem izboru za književnu nagradu Lapis Histriae (Umag, 2012). Dobitnik nagrade “Đura Đukanov” za prozni rukopis “Trči Lilit, zapinju demoni” (Kikinda, 2012).

Učestvovao na ljubljanskom Festivalu Mlade rime, kao i na zagrebačkom Festivalu aktivističke poezije Art Attack. Svoje prozne i poetske tekstove izvodio u različitim prostorima u Pančevu, Beču, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Grožnjanu, Kikindi…

Jedan je od urednika knjige Radovi u Kući – tekstovi sa Radionice kreativnog pisanja (Novi Sad, 2012), kao i Zbornika poezije i kratke proze PitchWise (Sarajevo, 2012). Recenzent je knjige “Utišani glasovi” Ivane Inđin, monografije Art klinike “Eutanazija: 2009 – 2011”, kao i muzičkog albuma “On Eastern Way” Borisa Kovača i Davida Yengibariana.

Živeo je godinu i po dana u Sarajevu, gde je studirao pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije.

Organizuje književne programe i vodi Radionicu kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu. Živi u Novom Sadu.

 Dušan Vasić je rođen u Subotici, studirao je u Beogradu, a živi u Beču. Objavio je knjigu pesama “Umetnost radi slave” (Subotica, 2009). Prozom i esejima zastupljen u časopisima “Polja”, “kArton” i “Symposion”. Dobio nagradu “Ulaznica” za esej (Zrenjanin, 2012).

Slične vesti