24.1 C
Belgrade
31/05/2023
promocije Srbija

Promocija knjige: Ko se boji vuka još?

Promocija knjige: Ko se boji vuka još? Moćne priče za odvažne i radoznale

Autorke: Aleksandra Izgarjan i Ivana Milojević

Gde i kada: Omladinski centar CK13 (Crna kuca), Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Sreda, 08.08.2012. u 19.30h

Sva društva, uključujući i sva evropska društva pa i srpsko, imaju važne priče koje u sebi sadrže bogatstvo kulture. Međutim, šta ako se neke od tih priča zasnivaju na predrasudama i nepoštovanju Drugih? Da li se te i takve priče mogu menjati, u skladu sa poželjnim vrednostima doba u kome živimo?

Autorke zbirke priča Ko se boji vuka još? Moćne priče za odvažne i radoznale, Aleksandra Izgarjan i Ivana Milojević, smatraju da su za novo doba potrebne nove priče. Te nove priče istovremeno odražavaju presudne vrednosti doba u kome živimo, a ujedno postaju i jedan od mehanizama putem kojeg se te vrednosti stvaraju. Stoga su napisale zbirku priča za decu u okviru projekta koji je podržan od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Republike Srbije kao i od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Zbirka priča uključuje prepričane klasične bajke i priče kao što su Pepeljuga, Crvenkapa, Snežana i sedam patuljaka, i pesme iz srpskog ciklusa kao što su Kosovka Devojka, Majka Jugovića i Zidanje Skadra, sa drugačijim zapletima i junakinjama i junacima koji su samostalni, odlučni i pravični. ‘Ono što smo ovom zbirkom priča želele da postignemo’, kažu autorke, ‘jeste da ukažemo na to u kom pravcu bi želele da se naše društvo razvija, a to je pre svega ka toleranciji, poštovanju rodne ravnopravnosti, razvijanju dijaloga i ukidanju svake vrste diskriminacije i nasilja.’ Svih deset priča, i jedna pesma iz zbirke predlažu smernice kako doći do pozitivne društvene promene.  ‘Društvo ne može da se promeni ako se ne promenimo i mi sami. Naša knjiga na deci prijemčiv način ukazuje na mogućnost promene u skladu sa poželjnim vrednostima u demokratskim društvima, kao što su na primer poštovanje ljudskih prava i prava manjina i razvoj ekološke svesti. Naše priče ukazuju na to kako se sukobi mogu rešiti mirnim putem i svakoj osobi bliskim načinima saradnje sa drugima, bez obzira na naše mnogostruke kulturološke i rodne različitosti’, zaključuju Izgarjan i Milojević.

Kako bi se olakšao dijaloški i pedagoški rad sa decom knjiga Ko se boji vuka još? Moćne priče za odvažne i radoznale u sebi sadrži i Radni list sa uputstvima za roditelje, vaspitače, nastavnike, profesore, stručne saradnike, trenere, studente nastavničkih i fakulteta društvenih nauka, studente rodnih, mirovnih i studija kulture i učenike osnovnih škola. Svrha radnog lista je da se potpomogne rad onima koji žele da upotrebe zbirku priča kako bi promovisali kritičku i emotivnu pismenost dece i njihovu kreativnost.

Sve dodatne informacije o zbirci priča i projektu iz koje je ona nastala moguće je dalje pronaći na sajtu: www.mocneprice.com

Slične vesti