5.4 C
Belgrade
05/12/2022
Bosna i Hercegovina zemlja

Promocija knjige fra Ljube Lucića: “Osuđeni na nadu“

Sarajevo – U Sarajevu će u četvrtak, 7. juna, u 19 sati, u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku, biti promovisana knjiga ramskog fratra fra Ljube Lucića Osuđeni na nadu – Deset godina jednog fratarskog bilježenja (1984 – 1995). O knjizi će govoriti Ivan Lovrenović, fra Ivan Šarčević i Sulejman Bosto.

Knjiga, koju izdaju Svjetlo riječi i Franjevački samostan Rama-Šćit, sadrži odabrane tekstova fratra u kojem je Bosna Srebrena, i sva Bosna, kako ističe u predgovoru Ivan Lovrenović, imala neobična čovjeka i pisca.

Fra Ljubo Lucić je pisao mnogo i o raznim temama, a u knjizi su skupljeni tekstovi koje je pisao od 1984. pa sve do pred smrt 1995. godine.

Objavljeni su u Svjetlu riječiDanimaStećku, a nešto je tekstova iz njegove ostavštine. Knjiga je tematski podijeljena na tri cjeline: Ja i moj neprijateljGrci, Turci i Latini te Ubili su Bosnu.

Nemoguće je u čitanju fra Ljubine rečenice ostati ravnodušan i ne biti uvučen u susrete o kojima piše iz blizine i u jednostavnosti. Nemoguće je također Bosnu ne doživjeti kao ljubljenu zemlju unatoč nevoljama, mržnji i nerazumijevanju, stoji u predgovoru.

O autorovoj iskrenosti i otvorenosti Lovrenović piše: „Zato je njemu dano, kao malo komu, da i o najbolnijim i o najosjetljivijim stvarima piše bez uvijanja, bez kalkulacije, s gorčinom kad treba, pa i ljutnjom, ali uvijek s pozivom na ljudsku uzajamnost bez predrasude i bez predračuna.“

Knjiga je izdana u povodu 80. godišnjice rođenja ovog pisca, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, urednika i saradnika Svjetla riječi. Posthumno su mu objavljene knjige: ‘’Između neba i granata’’, ‘’Sarajevski dnevnik 1992-1995’’ (I. i II.) te ‘’Rama kroz stoljeća’’.

Izvor: Radio Sarajevo

Slične vesti