2.6 C
Belgrade
04/02/2023
muzika promocije region Srbija vesti

Promocija drugog izdanja knjige „Biti Rokenrol“ u SKC-u

sreda, 27. februar u 19.00 mala sala SKC

Petar Peca Popović i Mihajlo Pantić: BITI ROKENROL
pozivnica ppmpbeogradsko predstavljanje drugog izdanjaU razgovoru o knjizi učestvuju: Petar Peca Popović i Mihajlo Pantić
Sviraju, bez struje: Milan Plećaš, Nenad Zlatanović (Texas flood), Goran Belojević i prof. Salmo

Čitalac, po pravilu, zna za onaj naslov knjige koji je konačan, koji je i štampan. Ostali mogući naslovi, koji su razmatrani, a nisu usvojeni, za čitaoca ostaju tajna. Nije mi poznato da su urednici „opterećivali“ čitaoce dilemama koje su imali tokom „procesa naslovljavanja“. To niti je običaj, niti ostavlja povoljan utisak o uredniku. Jer, suština uredničkog posla jeste da uređuje, da sve postavi kao „nesumnjivo“, baš tako i nikako drugačije. Počevši od naslova!
Ipak, urednik ovog izdanja se predomišljao između tri naslova: BITI SLOBODAN, BITI ROKENROL i BITI KAMEN KOJI SE KOTRLjA. Prvog se lišio zato da ne bi bio „samo“ citat čuvenih stihova, a trećeg jer je predugačak i nije lak za izgovor. Mada bi poruka rokenrola mogla biti upravo to: biti čvrst i postojan kao kamen, a opet pokretan, makar toliko da se pokrene drugi kamen, a drugi kamen pokrene treći… do pravog „odrona osećanja“.

Primećujete, ono biti, kao postojati, živeti ili imati stav, u sve tri varijante bilo je nesumnjivo. Tekstovi Petra Pece Popovića i Mihajla Pantića u knjizi o srpskom rokenrolu to saopštavaju na najlepši mogući ‒ prisan način. Reč je o mestu gde se ne treba čuvati od „odrona osećanja“.

Slične vesti