0.5 C
Belgrade
28/01/2023
promocije Srbija

Promocija Đavoljeg koloseka Bojana Bosiljčića, 21. 12. 2011. u 19h

Studentski kulturni centar SKC Mala sala, Kralja Milana 48, Belgrade
Učestvuju: Hilda Urošević, Tamara Krstić, Bojan Bosiljčić
Moderatorka: Vesna Kapor
Muzika: Core ‘ngrato (napolitanska) Tenor i gitara: Bojan Bosiljčić
**************************

*******
Sve ličnosti ove knjige, i svi događaji, izmišljeni su. Samo je zemlja bila stvarna. B.B. (Prva strana Đavoljeg koloseka)
*********************************
Svako ima svoju priču o tome kako je prošao kroz pakao, jer pakao ima bezbroj pojavnih oblika. Ono što je važno kod priča i njihovog odjeka u vremenima koja dolaze je koliko ćemo, čitajući uzajamno naše priče, uspevati da se u njima nađemo i da, kockicu po kockicu, složimo mozaik te jedne Velike priče čiji smo protagonisti bili. (Pitam se sad da li bi Homer slično odgovorio da ga neki grčki novinar priupita isto o Ilijadi?) Ali ta njegova priča mi se sviđa. Važna je i danas. Iako Troje više odavno nema. Ni naše Troje više nema, i, kao i Homerova, ona postoji u jedinim dostupnim fragmentima prošlosti: za kratko u našim uspomenama. I potom, za budućnost, u našim knjigama.
B-B., odlomak iz novinskog intervjua
***********************************
Horski pevač i gitarist, narator ove knjige, Boris Đak, u slučajnom boravku u Zagrebu, januara ’90, upoznaje Mariju. (Kao u svakoj valjanoj tragediji, nema tu slučajnosti, naravno.)
Tako počinje paralel-slalom sa Istorijom, u koji Boris i Marija neopozivo stupaju. I baš tada, kad sve miriše na nove početke, stvari zapravo kreću ka svome kraju.
U furioznom tempu, dvoje ljubavnika pokušavaju da reše enigmu koju im nameće Istorija u nastajanju: ali svaki njihov korak koji svesno preduzimaju i koji bi trebalo da ih vodi jedno ka drugome, preduzet je u momentu kad Istorija okreće svoju novu, još krvaviju, stranicu. Ljubavna priča Borisa i Marije pretvara se u lavirint iz koga nema izlaza.
Ranjeni surovošću dana koje moraju da prožive, Boris i Marija postaju, kao uostalom i svi ukleti ljubavnici, jedno drugom neprijatelji i suparnici, zaslepljeni i onemogućeni u svakoj suvisloj akciji svojom željom da pobede nepobedivo.

Slične vesti