22.2 C
Belgrade
04/06/2023
Bosna i Hercegovina region vesti

„Projekt građanin/Ja građanin“ Finalna smotra

nezaposlenost-mladih-svijet„Projekt građanin/Ja građanin“ Finalna smotra – jedina akademska razmjena na državnom nivou u BiH

 O javnoj politici u Parlamentu BiH govoriće 300 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz cijele države

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu biće domaćin 17. Finalne smotre programa „Projekt građanin/Ja građanin“, koja će se održati u Parlamentu Bosne i Hercegovine. U programu Finalne smotre učestvuje 300 učenika i nastavnika, članova pobjedničkih timova takmičenja „Projekt građanin/Ja građanin“.

Početak programa planiran je za subotu, 17.05.2014. godine u 12:30 sati. Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill zvanično će otvoriti Finalnu smotru. Otvorenju će prisustvovati i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava obrazovanja i pedagoških zavoda, te predstavnici Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta.

Svi mediji su dobrodošli. Obraćanje medijima planirano je neposredno nakon otvaranja.

„Projekt građanin/Ja građanin“ pragmatični je dio građanskog obrazovanja, jedinog zvaničnog programa koji se implementira u svim osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine, a koji učenike podučava kako biti informiran, kompetentan i odgovoran građanin naše države. Svake godine u ovom programu učestvuje oko 35 000 učenika, 2000 razrednih/školskih timova, a pobjednici kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko Distrikt takmičenja svoja rješenja za probleme javne politike imaju priliku predstaviti na Finalnoj smotri, koja se tradicionalno održava u Parlamentu BIH.

Nakon otvaranja Finalne smotre, u periodu od 15:15 do 16:30 sati na Vilsonovom šetalištu, na dionici od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Pofalića biće organizirana trka za mlade „Želim znati i djelovati“. Cilj trke je podizanje svijesti javnosti o značaju odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo.

U nedjelju, 18.05.2014  u 11:30 sati u Sportskoj dvorani hotela Hollywood na Ilidži,  Eric Catalfamo, ataše za kulturu i obrazovanje Američke ambasade u Sarajevu uručiti će priznanja članovima pobjedničkih ekipa.

Za dodatne informacije molimo vas da kontaktirate Ivanu Kešić,  program managera, mailom na ikesic@civitas.ba, ivannakesic@gmail.com ili pozivom na broj 061 549 659.

Slične vesti