17.1 C
Belgrade
08/06/2023
izložbe Srbija

Programi spomen-zbirke Pavla Beljanskog u januaru

sava sumanovic– nedeljne najave –

Izložba:

MIROSLAV KRALJEVIĆ I SLEDBENICI

Gostovanje Moderne galerije iz Zagreba

  1. decembar 2015 – 21. februar 2016.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je gostujuća izložba Miroslav Kraljević i sledbenici (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016). Izložba prikazuje izbor od 68 umetničkih dela iz zagrebačke Moderne galerije, prateći razvoj hrvatskog modernizma u prvim decenijama 20. veka. Među 11 autora, najzastupljeniji je Miroslav Kraljević koji je svojim slikarstvom označio početak moderne u hrvatskoj umetnosti približivši je francuskom modernizmu. Njegov uzor sledili su Zlatko Šulentić, Milan Štajner, Marijan Trepše, Milovoj Uzelac, Vilko Gecan, Marino Tartalja, Petrar Dobrović i drugi stvaraoci. Značajnu ulogu u transformaciji Kraljevićevih uticaja i davanju novih smernica kako u hrvatskom, tako i u srpskom slikarstvu dvadesetih godina prošlog veka imao je Sava Šumanović, posle Kraljevića najzastupljeniji umetnik na izložbi.

 

 

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE

 

 

DEČJI KUTAK SPOMEN-ZBIRKE

 

Kreativne radionice, svake subote tokom trajanja izložbe, omogućavaju deci upoznavanje sa delima umetnika iz kolekcije Moderne galerije iz Zagreba, u saradnji sa studentima-saradnicima sa Pedagoškog fakulteta u Novom Sadu (teme radionica: Najlepši ženski likovi; Pas gospodina Kraljevića, Tehnika dekupaž, Dečiji portreti, U potrazi za…, itd).

 

subota, 23. januar, 11–13h:

Odelo ne čini čoveka?

Nakon obilaska postavke upoznaćemo građanski stil u odevanju, prisutan na izloženim delima, ali i narodni. O stilovima u odevanju biće priče i tokom praktičnog rada sa tkaninanama.

 

subota, 30. januar, 11–13h:

Kubizam

Kubizam kao pravac u umetnosti i njegova zastupljenost u delima umetnika iz postavke Miroslav Kraljević i sledbenici, pre svih Save Šumanovića, biće tema poslednje radionice u januaru.

NOVOSADSKE DEČJE ZIMZARIJE

Radionice za decu organizuju se u saradnji sa Kreativnim centrom Deci na dar i biće prilagođene temi izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici:

 

04 – 06. januar, 11–13h

11 – 14. januar, 11–13h

 

ponedeljak, 4. januar

Četiri godišnja doba

Ugledajući se na slike godišnjih doba iz Moderne galerije, kroz interaktivnu igru „pitalice i odgovori“ doći ćemo do rešenja – slikama od vune i kanapa biće istaknute karakretistike pojedinih doba.

 

utorak, 5. januar

Najlepši ženski likovi

Večita inspiracija umetnika su ženski likovi kojima obiluje postavka Miroslav Kraljević i sledbenici. Pričaćemo o pojedinim lepoticama, a plastične čaše oslikavati njihovim likovima.

 

sreda, 6. januar

Mali detektivi: nađite životinju

Jedna od naznačajnijih slika Miroslava Kraljevića je Autorportret sa psom. Njegov verni prijatelj se zvao Paša. U potrazi za psom ali i ostalim životinjama sa dela iz Moderne galerije, trebaće nam vaša pomoć.

 

ponedeljak, 11. januar

Moja soba

Razgovaraćemo o slici Petra Dobrovića, Moja soba i po uzoru na nju slikaćemo kako zamišljamo svoju idealnu sobu.

 

utorak, 12. januar

Portret mog druga

Kao što je Miroslav Kraljević portretisao prijatelje slikare Benkovića i Krušlina i mi ćemo naslikati portret svog drugara.

 

sreda, 13. januar

Oko stola

Slike Sobni enterijer, Kod stola ili Portret dečaka prikazuju prizore koji se odvijaju oko stola. Bavićemo se raznovrsnim situacijama koje se dešavaju oko stolova – trpezarijskih, radnih, u restoranu…

 

četvrtak, 14. januar

Kutak mog grada koji volim

Slike iz Moderne galerije i Spomen-zbirke i fotografije Zagreba i Novog Sada inspirisaće nas na razgovor i crtanje omiljenog dela grada u kom živimo ili koji pamtimo sa putovanja.

 

PROMENI UGAO

 

Nastavnici osnovnih i srednjih škola imaju mogućnost da u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održe čas po sopstvenom izboru. Postavka iz kolekcije Beljanskog u prizemlju i remek-dela hrvatskog slikarstva izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici na spratu pružaju jedinstvenu mogućnost paralelnog sagledavanja umetničkih tokova, ali i novi ugao posmatranja nacionalne kulture u kontekstu dešavanja u regionu.

 

 

NACRTAJTE AKT

čas večernjeg akta

subota, 16. januar, 16–19h

subota 13. februar, 16–19h

 

Posetioci koji žele da se oprobaju u kreativnom procesu nastajanja akta, od skice do završnih poteza dela, mogu to učiniti na času večernjeg akta. Na raspolaganju će im biti saradnik Spomen-zbirke, dipl. akademski grafičar Đorđe Marković i model.

 

FILMSKI PROGRAM:

 

Petar Dobrović

(film Mike Miloševića, RTV Beograd, 1982)

petak, 15. januar, 17h

Film predstavlja Dobrovića kao jednog od najzanimljivijih aktera jugoslovenskog slikarstva između dva svetska rata. O umetnikovim o životu i radu, kao i njegovim najznačajnijim delima, u filmu govori istoričar umetnosti dr Lazar Trifunović.

 

Putevi

(film Aleksandra Petrovića, Avala film, Beograd 1958)

četvrtak, 28. januar, 19h

Filmsko veče posvećeno Savi Šumanoviću organizovano je kao svojevrstan omaž slavnom umetniku povodom obeležavanja 120 godina od njegovog rođenja, ali i istaknutom mestu koje Šumanovićeva dela zauzimaju na postavci Miroslav Kraljević i sledbenici.

 

PREDAVANJA:

 

Josip Slavenski (1896 1955) i počeci srpskog muzičkog ekspresionizma

četvrtak, 14. januar, 18h

Predavač: dr Ira Prodanov Krajišnik

Profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta

 

Rođen u Međumurju, Josip Slavenski je ceo stvaralački vek proveo u Beogradu i spada u red najoriginalnijih kompozitora sa naših prostora. Inspirisan folklorom, Slavenski je uspeo da iz sveta poznog romantizma zakorači u nov, uzbudljivi prostor ekspresionističke muzike.

 

Zagrebački period Save Šumanovića

četvrtak, 21 januar, 19h

Predavač: dr Jasna Jovanov

Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

 

Povodom obeležavanja 120 godina od rođenja slikara Save Šumanovića, dr Jasna Jovanov će održati predavanje o umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag kako u srpskom, tako i u hrvatskom modernom slikarstvu. Tumačenje Šumanovićevih dela koja su nastajala na relaciji ZagrebParizZagreb krajem druge i početkom treće decenije 20. veka biće upotpunjeno i predstavljanjem srodnih dela u Galeriji Matice srpske.

 

 

Čas u muzeju

subota, 23. januar, 17h

subota 6. februar, 17h

Predavač: Vladimir Dimovski, istoričar umetnosti

 

Vladimir Dimovski, profesor istorije umetnosti u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ održaće predavanja o vezama između srpskog i hrvatskog slikarstva, koristeći komparativni pristup u sagledavanju umetničkih tokova na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

 

KONCERT FLORIJANA BALAŽA

nedelja, 31. januar, 18h

Violinista Florijan Balaž je profesor na gudačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, koncertmajstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra i idejni tvorac udruženja FloriArt – New Music Vision. Prepoznatljiv po izvođenju popularne klasične muzike, Florijan Balaž će izvesti kompozicije stilski prilagođene slikarstvu izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici.

 

* * *

Četvrtkom, u 15 i 17 časova, tokom celog trajanja izložbe, organizovana su besplatna tumačenja izložbe za posetioce u trajanju od 30 minuta.

Radno vreme tokom trajanja izložbe:

Sreda – nedelja: od 11–19h

Četvrtak: 14–22h

 

PRAZNIČNI KOKTEL ZA NOVINARE

  1. januar 2016, u 12 časova

 

Dinamičan rad Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom 2015. godine predstavljen je javnosti zahvaljujući izuzetnoj podršci medija, kako u štampi, tako i u okviru radio i televizijskih programa i objava na internet portalima. Posebnu ulogu u promociji odigrali su mnogobrojni medijski pokrovitelji koji su pomogli da sva dešavanja, a posebno međunarodna razmena izložbi u Zagrebu i Novom Sadu, budu na pravi način prikazana različitim ciljnim grupama. Vreme novogodišnjih i božićnih praznika pravi je trenutak za zahvaljivanje i druženje sa saradnicima iz medijskih kuća upravo u ambijentu gostujuće izložbe zagrebačke Moderne galerije Miroslav Kraljević i sledbenici.

Umjetnički paviljon, Zagreb                                               

Izložba:

KOLEKCIJA PAVLA BELJANSKOG:

BISERI MODERNE

Produžena do 17. januara 2016. zbog velikog interesovanja publike

Zbog velikog interesovanja publike, izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu produžena je do 17. januara 2016. godine.

Najobimniji izložbeni poduhvat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao prvo predstavljanje ovog legata izvan granica Srbije, obuhvata 80 odabranih umetničkih dela od 30 autora. Među njima su Nadežda Petrović, Kosta Miličevič, Sava Šumanović, Marko Čelebonović, Risto Stijović, Sreten Stojanović, Petar Lubarda, Milo Milunović, Kosta Hakman i drugi najznačajniji predstavnici modernizma prve polovine XX veka. Pojedina dela iz kolekcije i ranije su učestvovala na značajnim međunarodnim izložbama. Ova praksa nastavljena je do danas, te kolekcija kontinuirano dobija potvrdu svoje аntologijske vrednosti i ukazuje na kosmopolitizam i evropski kontekst kulturnih zbivanja u regionu prve polovine XX veka.

Slične vesti