15.7 C
Belgrade
24/03/2023
izložbe Srbija

PROGRAMI SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG U DECEMBRU

lubardaIzložba:

MIROSLAV KRALJEVIĆ I SLEDBENICI

Gostovanje Moderne galerije iz Zagreba

  1. decembar 2015 – 21. februar 2016.

 

U četvrtak 3. decembra, u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Miroslav Kraljević i sledbenici autora dr Zvonka Makovića.

Kao rezultat višegodišnje međumuzejske saradnje Moderne galerije i Umjetničkog paviljona iz Zagreba i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, krajem tekuće i početkom naredne godine publika je u prilici da pogleda dve reprezentativne izložbe u dve države: Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu (19. 11. 2015 – 10. 01. 2016) i Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016). Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici predstavlja izbor od 68 vrhunskih ostvarenja 11 autora iz zagrebačke Moderne galerije koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka. Mada je živeo kratko (1885–1913), Miroslav Kraljević je svojim slikarstvom označio početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je matičnoj liniji evropskog, posebno francuskog modernizma. Autori tekstova u katalogu su dr Zvonko Maković i dr Jasna Jovanov. Kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić. Izložba će biti upotpunjena nizom edukativnih programa, uključujući stručna tumačenja postavke, predavanja, filmske projekcije, koncerte, kreativne radionice i sl. Projekat međumuzejske saradnje čiji su rezultat izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne i Miroslav Kraljević i sledbenici, vođen je idejom o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata.

Realizaciju čitavog projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada „Hrvatska kuća – Croatia House“, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTV Srbije, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Art magazin, Hrvatska riječ, Breakfast portal i druge medijske kuće.

 

Gostovanje taktilne izložbe:

DODIRNI I OSETI: DESET UMETNIČKIH DELA

IZ KOLEKCIJE PAVLA BELJANSKOG

Biblioteka „Lubomir Nenadović“, Valjevo                                        8 – 30. decembar 2015.

 

Taktilna izložba Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, biće otvorena u biblioteci „Lubomir Nenadović“ u Valjevu, u četvrtak 8. decembra 2015. godine.

Veliko ineresovanje koje je kod posetilaca Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, Narodne biblioteke u Užicu i biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu, izazvala taktilna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, razlog je da izložba nastavi niz gostovanja i bude prikazana u Valjevu. U želji da osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije Pavla Beljanskog, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je realizovala taktilnu postavku u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović iz Novog Sada. Postavka umetničkih dela iz Kolekcije koja sadrži taktilne dijagrame i gipsane odlivke, koncipirana je po najvišim standardima zasnovanim na iskustvima u kontaktu sa slepim i slabovidima, te njihovom specifičnom doživljaju i izgrađivanju odnosa prema umetnosti. Rukovodilac projekta je Milica Orlović Čobanov.

 

  1. DODELA NAGRADE

SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG 2015.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

  1. decembar

 

U subotu 12. decembra 2015. godine, biće održana ceremonija proglašenja i 48. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ceremonija dodele Nagrade počinje u 11 časova.

            Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2014/2015. godinu biće dodeljena Kristini Grebenar za rad Muzej i publika: iskustvo Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, odbranjen kod prof. dr Dragana Bulatovića. Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu poklonivši sliku Vlaha Bukovca Velika Iza Spomen-zbirci i time zaokružio institucionalni rad svog Legata.          Nakon programa ceremonije 48. dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i prezentacije nagrađenog rada, uslediće uručenje zahvalnica saradnicima i prijateljima Spomen-zbirke koji su pomogli realizaciju programa tokom 2014. i 2015. godine.

 

Umjetnički paviljon, Zagreb                                               

Izložba:

KOLEKCIJA PAVLA BELJANSKOG:

BISERI MODERNE

  1. novembar 2015 – 10. januar 2016.

 

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne od 19. novembra 2015. do 10. januara 2016. godine gostuje u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu kao prvo predstavljanje legata Pavla Beljanskog izvan granica Srbije. Ovaj najobimniji izložbeni poduhvat u istoriji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog obuhvata 80 odabranih umetničkih dela od 30 autora, među kojima su Nadežda Petrović, Kosta Miličevič, Sava Šumanović, Marko Čelebonović, Risto Stijović, Sreten Stojanović, Petar Lubarda, Milo Milunović, Kosta Hakman i drugi najznačajniji predstavnici modernizma prve polovine XX veka. Autori izložbe su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković. Pojedina dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i ranije su učestvovala na značajnim međunarodnim izložbama između dva svetska rata i retrospektivnim postavkama jugoslovenskog slikarstva posle Drugog svetskog rata. Ova praksa nastavljena je do danas, te kolekcija kontinuirano dobija potvrdu svoje аntologijske vrednosti ukazujući na najviše domete, kosmopolitizam i evropski kontekst kulturnih zbivanja u regionu prve polovine XX veka.

Realizaciju celokupnog projekta su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada „Hrvatska kuća – Croatia House“, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTS, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Breakfast portal, Art magazin i druge medijske kuće.

 

Slične vesti