17.1 C
Belgrade
08/06/2023
region Srbija

Program Centra za kulturu Smederevo za mesec mart 2012. godine

Pozorišni program:

7.3.2012.

PRVA REPRIZA
Velika dvorana u 20 sati
Pozorište „Branislav Nušić“ Smederevo
„Čubi scena“
SVETLOSTI I SENKE
Prema radio drami Đorđa Lebovića
Scenario i režija: Vladimir Dasukidis

8.3.2012.

Velika dvorana u 20 sati
Stevan Koprivica
DIVAN DAN
Porodični album smeha i nostalgije
Režija: Slavenko Saletović
Scena i kostim: Tamara Bušković
Muzika: Osvajači

Lica:
Boža, kamerman, 45 godina – Milorad Mandić Manda
Boža Andrijašević, kamerman državnog javnog servisa. Posmatrajući sve i svašta kroz objektiv kamere, zaboravio da vidi sebe. Snimajući tuđe živote pogubio spostveni. U krizi srednjeg doba koju ne priznaje. Nekada je uživao privilegije što je dete borca. Sada to više nije privilegija. Nekada je voleo. Sada mu je sve svejedno. Ispustio vaspitanje sina Vlade, a onda je Vlada ispustio njega.
Zorica, profesor psihologije, 42 godine – Suzana Petričević
Zorica Andrijašević, Božina žena, srednjoškolska profesorka. Fanatično posvećena poslu. Toliko dobra profesorka da je izvodeći mnoge generacije na put znanja propustila da to isto uradi sa rođenim sinom. Čvrsta karika u lancu školskog sistema koji već odavno nije sistem. Suočiće se sa pobunom deteta, apatijom muža, godinama koje je rasejala u najboljim namerama. A znamo gde vode najbolje namere.
Vlada, zvani KIS, 18 godina – Ljubomir Bulajić
Vlada, zvani Kis, skraćeno od kiselina. Božin i Zoričin sin. Maturant. Pripadnik generacija iza koje nema ništa i pred kojom je još manje. Da se rodio četrdesetak godina ranije bio bi Džems Din. Ovako tapka u mestu, uprkos godinama za koje lažu da su najbolje u životu.
Tijana, zvana Fantomka, 18 godina – Jelisaveta Orašanin
Tijana, zvana Fantomka. Vladina devojka. Energetska bomba. Sve što drugi neće i ne mogu, ona hoće i može. Stalo joj je do Vlade, toliko da će ga, za njegovo dobro, kidnapovati. Biće to dobra snajka Andrijaševićima, ukoliko je prežive, ubuduće. Da nema nje, Andrijaševići ne bi shvatili da su, još uvek, ljudi.
Događa se u jednom stanu na Voždovcu

Producent: Bata Karadžić
Produkcija: Favi 2012.

Cena ulaznice: 400 dinara

O predstavi: Ovo je komedija koju bi mogli svrstati u podžanr „slike iz života“. Niz svakodnevnih naizgled opštih mesta iz porodične svakodnevice. Samo, taj život i ta svakodnevica su do te mere iščašeni da postaju predmet komedije. U našoj svakodnevici su škole sa nonsensnim gradivom, dede i babe koji su se delili na partizane i četnike, gubljenje i pronalaženje Boga, narkotici i kriminal, besparica, neurotični i prerano potrošeni roditelji, apsurdni pokušaji da nešto učine i promene. Malo li je, za ceo život, a kamoli za jednu komediju?! Naravno, komedija je zato što ima srećan kraj i što njeni junaci reaguju tako da bi smehom onih koji ih gledaju izazvali neku vrstu katarze. Ta katarza u realnom životu ne postoji. Zato, valjda, postoji pozorište – kaže autor predstave Stevan Koprivica. Svako poređenje sa znamenitom porodicom Simpson više je nego namerno. Za sve koji su voleli „Pevaj, brate“, novi užitak, nova predstava „Divan dan“.

Dečji program:

3.3.2012.

PRVA REPRIZA
Velika dvorana u 12 sati
Pozorište „Kreativni haos“ u okviru Kancelarije za mlade iz Smedereva
10 LJUTIH GUSARA
Po motivima pesme Ljubivoja Ršumovića
Scenario: Pozorište „Kreativni haos“ Smederevo
Reditelj: Nevena Rakočević
Muzika: Goran Joksimović

Uloge:
Dečak: Miloš Trifunović
Debeli: Ivan Bajčić
Pospani: Nevena Martić
Plašljivi: Vukašin Andrijević
Usplahireni: Aljoša Ilišković
Opasni: Miloš Živković
Svetski: Miloš Antić
Bunar gusar: Katarina Đurić
Nervozni: Nina Popov
Nežni: Stefan Nikolić
Hrabri: Đorđe Branković
Majmunče: Vanja Vujović
Kapetan Kuka: Goran Galić
Smi: Neda Lukić
Majka: Jordana Vučić
Svetlo: Zoran Ivanović
Ton: Vladimir Rapajić
Produkcija: Centar za kulturu Smederevo
Producent: Milan Mišić

Cena ulaznice: 100 dinara

O predstavi: Ovo je priča o NE TAKO ljutim gusarima i NE TAKO hrabrom dečaku koji JAKO voli da igra igrice. Hoće li gusari uspeti da mu objasne da magija zaista postoji svuda oko nas i da igrice nisu jedina zabava i moguća razbibriga za decu? Može li mašta da nas odvede na zajedničko putovanje do Nedođije i nazad? To su pitanja na koja ova predstava pokušava da odgovori.

Filmski program:

1-4.3.2012.

Bioskopska dvorana u 18 sati
MAPETOVCI
Originalni naslov: The Muppets
Produkcija: SAD 2011.
Scenario: Džejson Sigel, Nikolas Stoler
Režija: Džems Bobin
Glavne uloge: Ejmi Adams, Džejson Sigel, Kris Kuper, Rašida Džouns, Alan Arkin, Zek Galifijanakis…
Žanr: Komedija, drama, porodični
Trajanje: 103 minuta
Cena ulaznice: 150 dinara

Sinopsis: Na odmoru u Los Anđelesu, Volter, najveći fan Mapetovaca, njegov brat Gari (Džejson Sigel) i Garijeva devojka Meri (Ejmi Adams) iz Smoltauna otkriće opaki plan naftaša Teksa Ričmena (Kris Kuper) da sravni sa zemljom pozorište Mapetovaca i da tu napravi bušotinu za naftu. Da bi organizovali najveće Mapet televizijsko maratonsko dobrovoljno prikupljanje para i skupili deset milona dolara, koliko im je potrebno da bi spasili pozorište, Volter, Meri i Gari pomoći će Kermitu da ujedini Mapetovce. Oni su svi krenuli svojim putem: Fozi sad svira sa bendom u kazinu u Rinu pod nazivom „Mapetovci“, Mis Pigi je urednik modnog časopisa „Vog“ u Parizu, Zverko je na klinici u Santa Barbari, gde je na programu za suzbijanje besa, a Gonzo je uspešni vodoinstalaterski magnat.

1-4.3.2012.

Bioskopska dvorana u 20 sati
MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE
Originalni naslov: The Girl with the Dragon Tattoo
Produkcija: SAD, Švedska, Velika Britanija, Nemačka 2011.
Scenario: Stiven Zejlijan, Stig Lašon (roman)
Režija: Dejvid Finčer
Glavne uloge: Danijel Krejg, Runi Mara, Kristofer Plamer, Stelan Skarsgard, Robin Rajt, Džoeli Ričardson, Goran Višnjić…
Žanr: Krimi, drama, misterija
Trajanje: 158 minuta
Cena ulaznice: 150 dinara

Sinopsis: Lizbet Salander je neobična heroina problematične prošlosti, buntovničkog izgleda, na prvi pogled odbojnog, ali pravničkog karaktera, koja se sveti nasilnicima, ali i priskače u pomoć čuvenom novinaru Mikaelu Blumkvistu u rešavanju misterioznog nestanka Harijet Vengar.

5-7.3.2012.

Bioskopska dvorana u 18 i 20.15 sati
PARADA
Produkcija: Srbija, Nemačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska 2011.
Scenario: Srđan Dragojević
Režija: Srđan Dragojević
Glavne uloge: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Hristina Popović, Goran Jevtić, Goran Navojec, Dejan Aćimović, Toni Mihajlovski, Mladen Andrejević, Nataša Marković, Branimir Popović, Anita Mančić, Relja Popović, Radoslav Milenković, Marko Nikolić, Mira Stupica, Uroš Đurić, Mladen Nelević, Mirjana Đurđević…
Žanr: Komedija, drama
Trajanje: 90 minuta
Cena ulaznice: 250 dinara

Sinopsis: Film prati grupu gej aktivista koji pokušavaju da organizuju Paradu ponosa u Beogradu. Kada policija odbije da obezbeđuje skup, oni se obraćaju Limunu (Nikola Kojo), vlasniku agencije za obezbeđenje i ratnom veteranu. Pošto u Beogradu ne može da skupi ekipu za zaštitu gej parade, Limun odlučuje da „ekipu“ formira u regionu. Limun i vođa gej aktivista Radmilo (Miloš Samolov) kreću na put po zemljama regiona u kojima je Limun ratovao tokom devedesetih. Na listi su njegovi neprijatelji protiv kojih se borio, ali s kojima je u to turbulentno vreme i trgovao – Roko, hrvatski ratni veteran (Goran Navojec), Halil, sitan kriminalac iz Bosne (Dejan Aćimović), i Azem, Albanac sa Kosova (Toni Mihajlovski). Posle silnih peripetija, Limun će uspeti da sakupi šaku živopisnih najamnika, ali po povratku u Beograd „samuraji“ će se tek suočiti s najvećim izazovima i staviti na kocku i svoje živote…

8-11.3.2012.

Bioskopska dvorana u 18 i 20.15 sati
ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA
Produkcija: Srbija 2011.
Scenario: Milovan Vitezović, Zdravko Šotra
Režija: Zdravko Šotra
Glavne uloge: Aleksandar Berček, Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Dragan Jovanović, Zoran Cvijanović, Miloš Biković…
Žanr: Komedija, istorijski
Trajanje: 110 minuta
Cena ulaznice: 250 dinara

Sinopsis: „Šešir profesora Koste Vujića“, film o neodoljivoj mladosti Srbije, oličenoj u najslavnijoj generaciji maturanata prve muške gimnazije iz 1855. godine (koja će se ostvariti kao najslavnija naučna i državotvorna generacija u srpskom narodu i njegovoj kulturi) i njihovom legendarnom profesoru Kosti Vujiću.

12-14.3.2012.

Bioskopska dvorana u 20 sati
IZDAJA
Originalni naslov: Haywire
Produkcija: SAD, Irska 2011.
Scenario: Lem Dobs
Režija: Stiven Soderberg
Glavne uloge: Đina Karano, Juan Mekgregor, Majkl Fasbender, Antonio Banderas, Majkl Daglas, Čening Tejtum, Bil Pekston…
Žanr: Akcija, triler
Trajanje: 93 minuta
Premisa: Nisu joj dali izbor.
Cena ulaznice: 150 dinara

Sinopsis: Specijalna tajna agentkinja odmetnuće se kad otkrije da ju je nekoliko ljudi kojima je verovala prevarilo i ugrozilo nju i sve što je njoj vredno.
Malori Kejn (Đina Karano) je vrhunski obučeni operativac koji radi za vladinog tajnog preduzimača u najmračnijim i najopasnijim delovima sveta. Pošto je uspešno oslobodila kineskog novinara koji je bio talac u barseloni, otkriće da je čovek ubijen i da svi dokazi pokazuju da je ona glavni osumnjičeni. Iznenada će postati meta najveštijih plaćenih ubica koji znaju svaki njen trik i shvatiće da ju je neko izdao. Ali ko? I zašto?
Daleko od kuće, u begu, Malori će izvesti seriju opasnih manevara kako bi lokalni SWAT tim poslala na pogrešan trag, ali će shvatiti da je prati mnogo opasnija organizacija. Prelazeći brojne međunarodne granice, umaći će moćnoj mreži predstavnika zakona i privatnih operativaca sve dok joj ne ostane samo nekoliko opcija. Malori će sve više postajati očajna u nameri da spere ljagu sa svog imena i da razotkrije pravog izdajicu. Zbog toga će iskoristiti svoj vojni trening da osmisli genijalnu, ali opasnu zamku. Ali kad situacija izmakne kontroli, Malori će shvatiti da će biti ubijena za tren oka ukoliko ne nađe način da nasamari svog nemilosrdnog protivnika.

15-18.3.2012.

Bioskopska dvorana u 20 sati
SIGURNA KUĆA
Originalni naslov: Safe House
Produkcija: SAD, Severna Afrika 2012.
Scenario: Dejvid Gugenhajm
Režija: Denijel Espinoza
Glavne uloge: Denzel Vošington, Rajan Rejnolds, Robert Patrik, Brendon Glison, Sem Šepard, Vera Farmiga…
Žanr: Akcija, krimi, misterija
Trajanje: 115 minuta
Premisa: Niko nije bezbedan!
Cena ulaznice: 150 dinara

Sinopsis: Cele godine Met Veston je bio frustriran zbog svoje neaktivne, učmale službe u Kejptaunu. „Domaćin“ sigurne kuće koji ima ambicije da bude samostalni agent dugo je čekao pravu priliku da se dokaže. Kad se ispostavi da je prvi i jedini stanar kog je dobio na čuvanje najopasniji čovek kog je ikada video, Veston će se spremiti za svoju dužnost.
Legendarni špijun Tobin Frost odolevao je hapšenju skoro deset godina. Jedan od najboljih operativaca koje je CIA imala, bivši obaveptajac, prodavao je vojne tajne svima koji bi mu platili od trenutka kad je napustio službu. Od razmenjivanja tajni sa Severnom Korejom do pomaganja tajnim agentima, šteta koju je načinio SAD je nemerljiva. A sad se vratio u bazu sa još jednom tajnom.
Čim je Frost doveden na saslušanje, plaćene ubice su došle i uništile Vestonovu sigurnu kuću. Ovi neobični partneri moraće da otkriju da li su napadače poslali teroristi ili neko iznutra. Veston će morati da odluči kome može da veruje pre nego što obojica budu eliminisani iz igre.

29.3-1.4.2012.

Bioskopska dvorana u 20 sati
USTANIČKA ULICA
Produkcija: Srbija 2012.
Scenario: Gordan Kičić, Đorđe Milosavljević, Nikola Pejaković, Filip Švarm
Režija: Miroslav Terzić
Glavne uloge: Uliks Fehmiu, Gordan Kičić, Rade Šerbedžija, Marko Baćović, Mira Banjac, Petar Božović, Predrag Ejdus, Jelena Đokić, Milica Mihajlović, Miki Krstović…
Žanr: Drama, triler
Trajanje: 129 minuta
Cena ulaznice: 250 dinara

Sinopsis: Mladi tužilac dobija slučaj koji mora da drži u najvećoj tajnosti. Dosije koji mu dospeva u ruke, krije jezive tajne, a klupko zločina počinje da se odmotava i vodi jako visoko, tamo gde niko do sada nije mogao doći… Ko je Grbavi, ko koga prati, ko je u smrtnoj opasnosti, ko je kriv, a ko nedužan… Sumnje zamenika tužioca pokazuju se opravdanim, on više ne, on više ne zna kome može da veruje. Ipak, odlučan je da stvar dovede do kraja iako se opasnost krije iza svakih vrata na koja pokuca… U ovoj igri sve je dozvoljeno, a sam čovek je laka meta…

Naučno-obrazovni program:

7.3.2012.

Koncertna dvorana u 19.30 sati
Tribina:
MISIJA UMETNOSTI I FILM ANDREJA TARKOVSKOG
Izlagač: Srđan Vučinić, esejista, filmski i književni kritičar
Medijator: Marko Cvetković
Slobodan ulaz
Kroz bavljenje poetikom velikog reditelja Andreja Tarkovskog, Srđan Vučinić profiliše shvatanje umetnosti i pozvanja umetnika prema kome stvaralačko delanje ima sakralni karakter i obeležje težnje ka Apsolutnome. Egzistencijalna problematika, naglašena u filmovima Tarkovskog, za čije je razumevanje relevantan odnos reditelja prema fenomenu vremena, u sadejstvu je sa velikim temama kakve su Istina, Čovek, Beskonačnost. Vučinić pokazuje njihovu pripadnost koncepciji umetnosti odelotvorenoj u filmovima Tarkovskog i jednom putu umetnika koji podrazumeva tragiku i stradanje.

13.3.2012.

Koncertna dvorana u 19 sati
Tribina: MUZIKOTERAPIJA
(o uticaju muzike na lečenje kardiovaskularnih oboljenja)
Govore: Dr Predrag Mitrović, kardiolog, Klinički centar Srbije i mr Aleksandra Paladin, muzikolog
Medijator: Marko Cvetković
Slobodan ulaz

14.3.2012.

Koncertna dvorana u 18,30 sati
PROMOCIJA VEB MAGAZINA
www.zdravzivot.com
Predavanje:
Predavač:
Moderator: Goran Kojić, urednik veb magazina
gost iznenađenja
Slobodan ulaz

28.3.2012.

Koncertna dvorana u 19 sati
Predavanje: ONTOLOGIJA SVETLOSTI U FOTOGRAFIJI
Predavač: Jerej dr Željko Đurić
Medijator: Marko Cvetković
Slobodan ulaz

Uskoro

Koncertna dvorana u 19 sati
Predavanje:
JEZIK I BIĆE
Predavač: Dr Mladen Kozomara, filozof, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu
Medijator: Marko Cvetković
Slobodan ulaz

Likovni program:

9.1-31.3.2012.

Galerija
UMETNICI DARODAVCI
Izložba dela iz fonda Centra za kulturu Smederevo

6-27.3.2012.

Galerija
Izložba slika ŽENE SLIKARI
Organizator: Gradska organizacija žena Smedereva
Slobodan ulaz
Svečano otvaranje u sredu 6. marta
u 19 sati

Festivali, manifestacije:

6.3.2012.

Koncertna dvorana u 18 sati
Svečana akademija povodom
8. marta – Dana žena

Organizator: Gradska organizacija žena Smedereva
Slobodan ulaz

16.3.2012.
Koncertna dvorana u 10 sati
Gradska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Slobodan ulaz

21.3.2012.

Velika dvorana od 10 sati
8. Festival muzičkog stvaralaštva dece i vaspitača „Cvrčak“
Organizator: PU „Naša radost“ Smederevo i Udruženja vaspitača „Čigra“

22.3.2012.

Hol u 8 sati
Manifestacija
SMEDEREVSKO SLATKO-SLANO UMEĆE – izložba sitnih kolača i slanog peciva
Organizator: Gradska organizacija žena Smedereva
Slobodan ulaz

29-31.3.2012.

Koncertna dvorana u 10 sati
Smederevski lekarski dani
Slobodan ulaz

 

 

Slične vesti