17.7 C
Belgrade
31/05/2023
region rezultati konkursa Srbija

Проглашени добитници књижевне награде „Хаџи Драган“ за 2016.

Жири за доделу овогодишње књижевне награде „Хаџи Драган“ у саставу, Милуника Митровић (за доделу награде за књигу песама), Миладин Вукосављевић (за доделу награде за циклус од пет песама) и уредник Књижевних новина „Свитак“ Милијан Деспотовић, донео је одлуку да овогодишњу угледну награду „Хаџи Драган“ додели песникињи Јованки Стојчиновић Николић из Добоја за књигу „Одабрани час“, а песнику Зорану Раонићу из Пљеваља за циклус песама „Сабирном центру приближавајући се“. У образложењу се, између осталог каже:

Песникиња Јованка Стојчиновић Николић књигом Одабрани час, изабране пјесме (из опуса претходних четрнаест збирки), нашла је тачну меру свога дара и речи, описујући стрпљиво и посвећено своје бројне стилски и тематско-мотивски разлистане лирске кругове. У мозаику различитих животних тема и фигура неумрлих љубави, песникиња тражи и налази отклон од свакидашње буке света у тишини и осами властитог духовног и емоцијом натопљеног врта у коме се одвија поверљиви дијалог са природом, са којом је у присном сагласју, често и потпуно поистовећена. (Милуника Митровић)

Песник Зоран Раонић је кадар да својим стиховима, обујми и читаву неуритизираност ововремља, чија је „верна“ пратиља и толика, међуљудска, нетрпељивост, али и подсмех и плач, који су све редовније уз њу. Ови стихови, одишу, посебном, песничком жустрином, и намећу се особеном, језичком, задиханошћу и лексичком разноврсношћу. Приклањајући се традиционалном поимању проницања у свет и језик, Раонић, непосредно и доследно, осветљава тренутке стварности, чији је сведок, која је део и песникове свакодневице, пред којом је немогуће зауставити уздах. (Миладин Вукосављевић)

Књижевну награду „Хаџи Драган“, којом се чува и негује књижевно дело Хаџи Драгана Тодоровића (Пожега 1951 – 2008), установиле су Књижевне новине „Свитак“ 2009. године. Досадашњи добитници били су: Верољуб Вукашиновић и Др Милутин Пашић (2009); Владимир Јагличић и Милуника Митровић (2010); Бојана Стојановић Пантовић и Слободан Ристовић (2011); Братислав Јевтовић и Зоран Јеремић (2012:);  Татјана Дан Ракић и Драган Јеротијевић Јеротије (2013); Мирослав Тодоровић и Ружица Комар (2014);

Миладин Вукосављевић и Петар Матовић (2015).

Slične vesti