27.8 C
Belgrade
19/07/2024
region

Produžen rok za prijavu na konkurs „Musa Ćazim Ćatić“

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade Musa Ćazim Ćatić“ kategorije Bajramske priče, Upravni odbori Kulturnih udruženja Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

                                                       KONKURS
           za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju Bajramske priče                                                                                za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu

Kulturno udruženje Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade Musa Ćazim Ćatić“ kategorije Bajramske priče s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Uslovi konkursa:

*     Kratku lektorisanu priču ( maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultura@musacazimcatic.org   (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č ,ć, đ, dž, š, ž ).
*    U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.


* Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org  

s naznakom Za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić“ kategorije Bajramske priče.  Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija. Počasni predsjednik organizacionog odbora je Miralem Dautović.

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih  djeci i omladini.

* Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

* Konkurs je bio otvoren do 15.03.2018. godine. Novi rok za prijavu je 22.3.2018.god.

* Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:

   *       1. Nagrada Plaketa i novčani iznos od 300 KM                                                                                  

 *         2. Nagrada Plaketa i novčani iznos od 200 KM                                                                     

       *         3. Nagrada Plaketa i novčani iznos od 100 KM                                                         

 

1

 

* Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME::

   *       1. Nagrada Plaketa i novčani iznos od 150 KM                                                                                 

  *         2. Nagrada Plaketa i novčani iznos od  100 KM                                                                        

    *         3. Nagrada Plaketa i novčani iznos od  50 KM

 

   *Autore nagradjenih priča i pjesama ćemo nagraditi i knjigama Najbolje bajramske priče sa prva dva konkursa, slikovnicama Djed Bajro i bajramske, ramazanske i kurban-bajramske radosti i knjigom Revo bosanski Robin Hood, dar autora priča, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.

* Svih 30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika  Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče i pjesme budu ukoričene.                  

Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča i jedna pjesma a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče i ti najbolje bajramske pjesme. Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 16.5. do 17.6. 2018. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu.
Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dodju do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu medju najboljim.

  *Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade Musa Ćazim Ćatić“ kategorije Bajramske priče:

 

U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama dobrog

Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripada i kojem pripadamo mi, poštovaoci njegove želje da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima  očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije  Bosne i Hercegovine,  regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

      Vehid Gunić, pisac i publicista                                                                                               2

 

 

Napomena:
Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.
Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila:

kultura@musacazimcatic.org  

web stranice: www.djed-bajro.com    i   www.musacazimcatic.org  

facebook stranice našeg Udruženja:Djed Bajro i bajramske radosti i Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ Odžak

                                                                                           
München, Odžak, 29.01.2018.g.                                        Za Upravni odbor Udruženja:                                                                                                                                                                                                                

Počasni predsjednik organizacionog odbora                           Husein Huska Ismailović, predsjednik

Miralem Dautović

Posjetite naše stranice i budite prijatelji sa nama – sa jednim klikom svidjanja

Djed Bajro i bajramske radosti

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ Odžak

Husein-Huska Ismailović

Slične vesti