19.2 C
Belgrade
29/05/2023
Srbija vizuelne umetnosti

Pristiglo 1000 radova na konkurs Niš art fondacije

Na konkurs koji je sedmu godinu zaredom raspisala Niš art fondacija stiglo je oko 1.000 radova, što je najviše do sada, a od kojih je žiri (Radovan Lale Đurić, Neda Arnerić, Kristina Ristić) odabrao radove 142 autora.

Imena dobitnika troje nagrađenih biće saopštena početkom maja, kada će u Nišu biti otvorena izložba koja obuhvata pedesetak najboljih dela.

Podsetimo, konkurs NAF-a „Mladi 2012“ za mlade likovne umetnike do 35 godina u disciplinama: crtež, grafika, slika i skulptura raspisan je 15 novembra, zatvoren 31. januara, a prva, druga i treća nagrada podrazumevaju 10.500 i 3.000 evra.

Ono što ovogodišnji konkurs izdvaja u odnosu na prethodne godine jeste činjenica da je stiglo najviše radova do sada, odnosno više od hiljadu, a prethodnih godina se taj broj kretao oko 800.
Slikar Radovan Lale Đurić, spiritus movens NAF-a ili, kako mnogi kažu, glavni krivac za sve veća i značajnija postignuća fondacije, ne krije zadovoljstvo, a za „Blic“ kaže da će se tek videti koliko umetničke snage ima u našim mladim talentima.

– Više puta sam rekao da je talenat jedna od najvećih ako ne i najveća vrednost na svetu. Konkurs NAF-a, koji je i osmišljen pre svega kao podrška mladim umetnicima, pokazuje koliko ga mladi ljudi u Srbiji imaju.

Pored njega i Kristine Ristić, u žiriju je i Neda Arnerić.

– Vrlo je zanimljiv, da tako kažemo, rukopis te mlade generacije – kaže ona za „Blic“ i dodaje: „Naravno da je svaki umetnik svet za sebe, ali ako bi trebalo izdvojiti neki zajednički imenitelj, bila bi to neka vedrina, vedrina sa stavom. Svesna okrenutost ka lepoti uprkos gorčini i težini realnosti.“

Najuži izbor obuhvatiće pedesetak dela koja će proletos publici piti predstavljena na izložbama u NAF-ovim galerijama u Nišu i Beogradu, kao i u izložbenom prostoru Matice Srpske u Novom Sadu.

 

Izvor: blic.rs

Slične vesti

1 comment

КАТЕ 27/02/2012 at 13:59

ПОЗДРАВ ДО ВАС*ЖАЛ МИ Е ШТО КОНКУРС Е ЗАВРШЕН*ЈА ИМАМ МИЉОН ИДЕЈЕ*СВАКАКВИ*И ЦРТЕЖИ НЕОБЈАВЕНИ*АКО БИ МОГЛО ДА МЕ ИЗВЕСТИТЕ ПО МЕИЛ ИЛИ ФЕЈС БУК (KATE JOVANOVSKA SIMAKOVSKA),КАД ПЛАНИРАТЕ НЕШТО КРЕАТИВНО И ПРВЕНСТВЕНО ЗА МЛАДИ*

Comments are closed.