Pristiglo 1000 radova na konkurs Niš art fondacije

Filed under: Srbija,vizuelne umetnosti |

Na konkurs koji je sedmu godinu zaredom raspisala Niš art fondacija stiglo je oko 1.000 radova, što je najviše do sada, a od kojih je žiri (Radovan Lale Đurić, Neda Arnerić, Kristina Ristić) odabrao radove 142 autora.

Imena dobitnika troje nagrađenih biće saopštena početkom maja, kada će u Nišu biti otvorena izložba koja obuhvata pedesetak najboljih dela.

Podsetimo, konkurs NAF-a „Mladi 2012“ za mlade likovne umetnike do 35 godina u disciplinama: crtež, grafika, slika i skulptura raspisan je 15 novembra, zatvoren 31. januara, a prva, druga i treća nagrada podrazumevaju 10.500 i 3.000 evra.

Ono što ovogodišnji konkurs izdvaja u odnosu na prethodne godine jeste činjenica da je stiglo najviše radova do sada, odnosno više od hiljadu, a prethodnih godina se taj broj kretao oko 800.
Slikar Radovan Lale Đurić, spiritus movens NAF-a ili, kako mnogi kažu, glavni krivac za sve veća i značajnija postignuća fondacije, ne krije zadovoljstvo, a za „Blic“ kaže da će se tek videti koliko umetničke snage ima u našim mladim talentima.

– Više puta sam rekao da je talenat jedna od najvećih ako ne i najveća vrednost na svetu. Konkurs NAF-a, koji je i osmišljen pre svega kao podrška mladim umetnicima, pokazuje koliko ga mladi ljudi u Srbiji imaju.

Pored njega i Kristine Ristić, u žiriju je i Neda Arnerić.

– Vrlo je zanimljiv, da tako kažemo, rukopis te mlade generacije – kaže ona za „Blic“ i dodaje: „Naravno da je svaki umetnik svet za sebe, ali ako bi trebalo izdvojiti neki zajednički imenitelj, bila bi to neka vedrina, vedrina sa stavom. Svesna okrenutost ka lepoti uprkos gorčini i težini realnosti.“

Najuži izbor obuhvatiće pedesetak dela koja će proletos publici piti predstavljena na izložbama u NAF-ovim galerijama u Nišu i Beogradu, kao i u izložbenom prostoru Matice Srpske u Novom Sadu.

 

Izvor: blic.rs

One Response to Pristiglo 1000 radova na konkurs Niš art fondacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*