6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Pripreme za 15. INTERBIFEP u Tuzli

Otvoren konkurs za umjetnike

Pozivi su upućeni na adrese dvije hiljade umjetnika i četiri stotine kulturnih institucija • Za ovogodišnji Bijenale konkurs je otvoren do 26. aprila 2013. godine.

Internacionalni bijenalni festival portreta, crteža i grafike INTERBIFEP ove godine će petnaesti put biti održan u Tuzli. Za ovogodišnji Bijenale konkurs je već otvoren do 26. aprila. Pozivi su upućeni na adrese dvije hiljade umjetnika i četiri stotine kulturnih institucija.

Riječ je o izuzetno važnom festivalu za Tuzlu, ali i BiH, koji je sa velikim uspjehom 2011. organizovala Međunarodna galerija portreta u Tuzli i koji je ponovo ucrtan na kulturne mape širom svijeta. INTERBIFEP je manifestacija kojoj je vraćen stari sjaj iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je pokrenuta zalaganjem grupe entuzijasta sa Mevludinom Ekmečićem na čelu, tadašnjim direktorom Galerije u Tuzli.

Selekciju prijavljenih radova i autora za ovogodišnji 15. INTERBIFEP od 27. do 30. aprila ove godine izvršit će akademski slikar Ismar Mujezinović. Festival se ove godine svečano otvara 17. septembra i trajat će do 2. novembra.

Kada je u pitanju 14. INTERBIFEP, na tu manifestaciju prijavio se 371 umjetnik iz 53 zemlje širom svijeta, a komisija je nakon selekcije odabrala radove 161 umjetnika iz 51 države.

Festival su pratili brojni kulturni sadržaji, među kojima su, uz izložbu radova,  koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Najbolji radovi, koje je proglasio internacionalni žiri, nagrađeni su diplomama i otkupnim nagradama za crtež i grafiku, te nagradama „Ismet Mujezinović“ i „James H. Pinto“.

Ove godine publika će moći uživati u brojnim sadržajima. Prilika je ovo za organizatora da stalno pomiče granice kvaliteta Festivala i time jača ugled Bosne i Hercegovine u svijetu kroz ovaj kulturni događaj vrijedan pažnje.

Slične vesti