2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Srbija vesti

Prijem kod pesnika „Jestonije“, 10. jun

Jestonija 1Blagodareći Kulturno-umetničkom portalu „Konkursi regiona“ i elektronskom čssopisu „Afirmator“ saznalo se za postojanje „Jestonije“, „srpske Epolirike“ – po profesoru književnosti Milošu Ristiću – u 5.544 stiha, odnosno o postojanju „Epa o izgubljnoj savesti“ Atlantida i Balkanida, u vreme rasula Jugoslavije.
Petnaestu godinu od objave „Jestonije“ njen autor Dragi Tasić obeležiće primanjem prijatelja, pesnika, pisaca i novinara zaintresovanih medija – u Boru, u svojoj kući, u Beogrtadskoj ulici broj 7- u sredu 10. juna 2013. g. od 12 do 16 časova.
Posetioci mogu da razgledaju 11 piščevih knjiga, da pogledaju kućni mozaik „Cvetnjak“ koji je po predlošku akademskog slikara Milivoja Unkovića iz Sarajeva izvela keramičarska umetnica Anđelka Kovačević iz Bora; takođe sliku „Crveni stolnjak“ – slikara Medijale Siniše Vukovića iz Beograda, a blizu kuće i skulpturu mađarskog pesnika Mikloša Radnotija – skulptora Imre Varge.
Ova umetnička dela neposredno su našla svoja mesta u pričama i jednom romanu Dragoga Tasića Knjige ovog pisca su retke, nikad nisu prodavane u knjižarama, poklanjane su prijateljima pisca i nekim institucijama i ličnostima. „Jestonija“ i roman „Iizmeđu dva bela brega“ mogu se naći u 130 srpskih narodnih biblioteka; darovani su im 2007. godine..
Posetiocima pisac će darovati desetak knjiga, a neke, sem „Jestonije“ i „Belih bregova“.mogu se i kupiti po ceni od 400 dinara. Posebno. ljubitelji retkih knjiga mogu kupiti komplet 9 piščevih knjiga za 4.000 dinara- Komplet sadrži „Jestoniju“, četiri romana, Poetski zbornik, Uzvrmene i Advokatske priče i novoizišli roman „Pod senkama Jestonije“, nastao za vreme nato-bombardovanja Srba i njihovih sanarodnika 1999.g.
Izdavači koji nađu interes da objave novo izdanje „Jestonije“ ili bilo koje autorove knjige, mogu se autoru obratiti imejlom.
Pisac je u Boru od 6. juna. Od tada – s njim je moguć kontakt na adresu – dtasic030@gmail.com

Slične vesti