25.1 C
Belgrade
08/06/2023
film region vesti

Preporuka za film Atlas oblaka Cloud Atlas 2012

 

Film po romanu koji  je napisao David Mitchell (Dejvid Mičel)2004 godine.

Režirali su ga  Tom Tikver, Endi Vašovski i Lana Vašovski. Vašovski su se proslavili trilogijom „Matrix“ .

Dejvid Mičel, koji se  pojavljuje u filmu, o prvoj filmskoj adaptaciji njegovog dela kaže: „Oduševljen sam i na neki način ljubomoran kako su ove filmadžije rastavile moju knjigu i ponovo je sastavile za ovaj mediji. To je veličanstveno delo.“

„Ključno je da se odustane od ideje da se radi o šest priča. To je jedna priča“, kaže Endi Vačauski. „Svaki deo filma i vremenski periodi odražavaju se jedan nad drugim tokom filma. Sve ove duše evoluiraju i vidite njihove veze i hronološki napredak“.
Mičel je svakom poglavlju u knjizi dao drugi žanr „kako bi se delovi razlikovali toliko da stilski ne ulaze jedan u drugi“. Ovakav koncept reditelji su rado prihvatili čineći jedan segment kao dramu, drugi kao romansu, zatim triler, komediju i naučnofantastičnu avanturu.

U filmu igraju Tom Henks, Hali Beri, Hju Grant, Džim Stardžis, Suzan Sarandon i mnogi drugi, imaju po nekoliko uloga u različitim epohama, rasama, čak i polovima.

„Ovo je bilo zaista jedinstveno filmsko iskustvo“, kaže Hali Beri. „Mislim da nikada više neću biti deo nekog filma kao što je ovaj. Volim njegovu originalnost. Postoji mnogo prepreka koje se ovde ruše, toliko uzbudljivih koncepata i nadamo se da će podstaći ljude koji vide film da razmišljaju o tome kako oni vide svet i svoje živote.“
Počevši od septembra 2001, film je sniman paralelno sa dva tima – jedan je vodio Tom Tikver, a drugi Lana i Endi Vačauski. Ovo je skratilo vreme snimanja, držeći značajnu glumačku ekipu samo tri, umesto šest meseci, ali je udvostručio broj ključnih saradnika.
Koristeći berlinski Babelsberg studio kao bazu, Vačauski su snimali u Nemačkoj i Španiji snimali segmente čija se radnja odvija 1849, 2144. i u postapokaliptičnoj budućnosti 24. veka. Istovremeno, Tom Tikver je u Škotskoj snimao segmente vezane za 1936, 1973. i 2012. godinu. Zbog načina na koji je produkcija bila organizovana oko dve ekipe, glumci su proveli snimanje idući od jednog na drugi set, često iz jedne zemlje u drugu, sa zaustavljanjem zbog šminkanja i garderobe koji su ih ponekad toliko transformisali da su prolazili jedni pored drugih ne prepoznavajući se.
„Ceo pristup filmu je avanturistički i ambiciozan, odbija da ide formulisanom linijiom“, kaže Hju Grant, napominjući da je posebno uživao u ulogama negativaca.
Tom Tikver je pored rada na scenariju i režiji, komponovao i muziku za ATLAS OBLAKA, u saradnji sa Džonijem Klimekom i Rejnholdom Hejlom i to mesecima pre nego što su se uključile kamere.

Osmislivši roman  čija struktura neobično podseća na slagalice, Dejvid Mičel je načinio značajan pomak u književnosti. Šest priča koje klize jedna u drugu vodeći nas iz dalekih Južnih mora devetnaestog veka kroz vreme sve do apokaliptične budućnosti; likovi koji poput atletičara u trci štafete predaju jedan drugom palicu. U romanu zapanjujuće maštovitosti i širine, pisac briše granice jezika, žanra i vremena, pružajući očaravajuću meditaciju o čovekovoj opasnoj volji za moć i onome do čega bi nas ona mogla dovesti. Ovo su snažna, potresna razmišljanja o ljudskoj prirodi, o moći, kolonijalizmu i potrošačkom društvu.

Sinopsis

Fantazija o tome kako svako delo čoveka može da promeni prošlost, sadašnjost ili budućnost. Duša jednog čoveka je prošla put od ubice do heroja, a jedan akt dobrote nadahnuo je brojna pokoljenja i inspirisao revoluciju…

1849, Južni Pacifik
Adam Juing, mladi advokat iz San Franciska dolazi na jedno pacifičko ostrvo kako bi završio poslovni ugovor za svog tasta. Tamo otkriva surovi odnos prema robovima iz plemena Maori. Po povratku kući, u svojoj kabini pronalazi odbeglog roba i biva prinuđen je da bira između profesionalnih obaveza i moralnih ubeđenja donoseći odluku koje će odjekivati kroz vekove na način koji se ne može zamisliti.

1936, Edinburg, Škotska
Robert Frobišer je daroviti mladi kompozitor koga je otac razbaštinio i sva vrata za njega su zatvorena u Engleskoj. Pronalazi posao kod poznatog kompozitora Ajrsa želeći da napiše svoje remek-delo „Sekstet Atlasa oblaka“ maštajući o trijumfalnom povratku.

1973, San Francisko, Kalifornija
Novinaraka Luiza Rej otkriva aferu oko novog nuklearnog postrojenja. Sreće Siksmita, uglednog nuklearnog fizičara koji odlučuje da joj pomogne da otkrije istinu.

2012, Velika Britanija
Timoti Kavendiš je 65-godišnji izdavač koji je objavio autobiografiju jednog kriminalca i time navukao na sebe veliku nevolju. Obrešće se u čudnom staračkom domu iz koga nije lako pobeći.

 

144, Novi Seul, Koreja
Sonmi-451 je ženski klon koji služi u restoranu brze hrane. Otkriva veliku tajnu na kojoj počiva njeno društvo i odlučuje da ustane protiv totalitarnog režima koji je napravio njenu vrstu.

2346, Posle Pada
Na prelepom ostrvu u dalekoj postapokaliptičnoj budućnosti na Zemlji živi Zakri u primitivnoj zajednici. Posećuje ga Meronim, pripadnica poslednje tehnološki napredne civilizacije koja ga moli da je povede u planine u potrazi za Atlasom oblaka, mestu odakle će moći da pošalje poruku ljudima koji su napustili zemlju i žive na drugim planetama.

 

Najskuplji nezavisni film svih vremena, snimljen sa budžetom od 102 miliona dolara.

 

http://www.youtube.com/watch?v=KgI6EeYbV84

 

Slične vesti