6.7 C
Belgrade
03/02/2023
festivali pozorište region Srbija vesti

Predstavom „Đavo i mala gospođa“ otvoren „Joakimfest“

Predstavom „Đavo i mala gospođa“ po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Žanka Tomića, a koju izvodi Knjaževski srpski teatar iz Kragujevca otvoren je festival. U konkurenciji ove godine pod motom „Ruženje ružnog“ takmičiće se sedam pozorišnih ansambala i to iz Kragujevca, Niša, Kruševca, Beograda i Zenice.

Selektor festivala i direktor Knjaževsko srpskog teatra Dragan Jakovljević rekao je je da je tematika dela koje će publika videti narednih dana, određena „u velikoj meri tragikomičnošću vremena u kojem živimo“.

„Teskoba i banalnost svakodnevice, korumpiranost društva, koristoljublje, malograđanski duh, prostakluk i neukus, laž i amoralnost, neprilagođenost i neizvesnost, i nesigurna egzistencija, najčesće su teme predstava ovogodišnje selekcije“, izjavio je Jakovljević.

U selekciji za ovogodišnji „Joakimfest“ napravljen je presek najaktuelnijih i najboljih dramskih tekstova koji su se pojavili u proteklih godinu dana u režiji.

„Joakimfest“ je otvorio ministar kulture Predrag Marković, koji je rekao kako mu se pri izboru predstava posebno svideo odnos klasičnih i savremenih proznih tekstova domaćih autora, među koje je ubrojao i „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića.

Ministar je odgledao predstavu teatra-domaćina „Đavo i mala gospođa“. U okviru festivalskog programa sutra nastupa Narodno pozorište iz Niša sa predstavom reditelja Andraša Urbana „Ožalošćena porodica“,  Branislava Nušića.

U ponedeljak je „Put oko sveta“ u interpretaciji glumaca Kruševačkog pozorišta i režiji Juga Radivojevića. Učesnici festivala su i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, sa komadom „Bizarno“ reditelja Petra Kaukova i Ustanova kulture Vuk Karadzić iz Beograda, sa predstavom „PR ili potpuno rasulo“ reditelja Egona Savina.

Sve predstave se igraju na sceni „Joakim Vujić“ teatra u Kragujevcu. O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Boro Drašković, dramski pisac Maja Pelević i dramaturg Slavko Milanović. Festival traje do 15. maja.

Slične vesti