22.9 C
Belgrade
23/07/2024
promocije Srbija

Predstavljanje novih pesničkih knjiga Pola Polanskog i Nenada Glišića

U sredu, 12. septembra na Letnjoj sceni SKC Kragujevac biće predstavljene pesničke knjige Pola Polanskog „Autobusom po Jerusalimu“ i Nenada Glišića „Naslednici vremena„. O knjigama će, pored autora, govoriti izdavač Predrag Milojević.

Knjiga „Autobusom po Jerusalimu“ predstavlja jedinstveno pesničko svedočenje o Jerusalimu koji se u monoteističkim religijama poteklim sa tog mesta smatra svojevrsnim centrom sveta. Pronicljive pesme, jezika koji jednostavno teče, a čija poetika pre svega leži u suptilnoj ironiji trenutka koju pesnikovo oko beleži i ostavlja večnosti na sud. Polanski je dokazani pesnik u najboljoj tradiciji američkog dvadesetovekovnog pesništva koji svesno bira da se drži, ne po strani, već u samom centru događaja i vrenja.

Knjga pesama „Autobusom po Jerusalimu“ predstavlja novu kockicu koju je naša publika dobila da nastavi sa sklapanjem mozaika o opusu ovog začudnog i vrednog pesnika koji živi među nama. Pol Polanski je rođen 1942. godine u Mejson sitiju, Ajova, SAD.Objavio je 21 pesničku knjigu, a dobitnik je mnogih nagrada, kako za pesništvo, tako i za društvenu aktivnost, a najznačajnija među njima je možda „Vajmarska nagrada za ljudska prava“ za koju ga je nominovao Ginter Gras.

Zbirka pesama „Naslednici vremena“ Nenada Glišića je trinaesti samostalni naslov ovog autora. „Naslednici vremena“ predstavljaju novu poetičku epizodu autora, jedan svojevrsni eksperiment u kome su neke od večnih tema kao što su vreme, snovi, reči i simboli propuštene kroz onirički pesnički filter.

Nenad Glišić je rođen 1972. godine u Kragujevcu. Pored pesničkih knjiga objavio je jedan roman, dve zbirke kratkih priča.
Obe knjige su objavljena u ediciji „Pod presom“ mladenovačkog izdavača „Presing“, koja najavljuje dalje objavljivanje dela ovih pesnika.

Slične vesti