25.1 C
Belgrade
08/06/2023
promocije Srbija vesti

Predstavljanje četvrte knjige edicije „Nemanjićki manastiri“ – „Manastir Sv. Arhangeli“

U ponedeljak, 16.5.2011. godine u 14h, na adresi Terazije 3, II sprat ( Velika sala)će se održati predstavljanje  četvrte knjige edicije „Nemanjićki manastiri“ – „Manastir Sv. Arhangeli“.

Navršava se gotovo 500. godina otkako je zapisan poslednji srednjovekovni pomen monaškog života u Svetoarhanđelskoj zadužbini srpskog cara Stefana Dušana Nemanjića u potkrilju Šare kod Prizrena, koju su još ranije, u 15. v. teško oštetili, oskrnavili i opljačkali turski osvajači, i od njenih ostataka sazidali Sinan pašinu džamiju u Prizrenu u 17. v.

Po prvi put u našoj Crkvi pojavljuje se knjiga u celosti posvećena ovoj veličanstvenoj zadužbini Dušanovoj, nekada najvećem i najlepšem srpskom manastiru, kome, kako svedočahu savremenici, „ničeg ravnog pod suncem ne beše”.

Knjiga nas upoznaje ne samo sa raskošnom arhitekturom, kamenom plastikom, živopisom, kao stvaralačkim srpskim spojem romejskih (vizantinskih) i rimskih (zapadnih) tradicija, nego i sa povesnicom Svetih Arhanđela, koji postaju rasadnik vere i prosvete, a, do Kosovske bitke, i državno saborište srpsko.

Prvo kolo edicije od 10 knjiga, čije je objavljivanje planirano tokom 2011. godine obuhvatilo bi najstarije i danas, uglavnom, najugroženije bisere srpske kulturne i crkvene baštine na Kosovu i Metohiji i Raškoj oblasti: pored Dečana, Gračanice i Banjske, Svete Arhanđele kod Prizrena, zatim Moraču, Studenicu, Hilandar, Žiču, Mileševu i Sopoćane.

Knjigu će predstaviti:

  • iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena jeromonah Mihailo Tošić
  • prof. Serafim Nikolić
  • direktor IIU „Svetigore“ protojerej Radomir Nikčević

Slične vesti