-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
promocije Srbija vesti

Predstavljanje četiri knjige izdavačke kuće „Futura publikacije“

Utorak, 12. april u 20h u KC GRAD-u

Gradska knjižnica

Predstavljanje četiri knjige izdavačke kuće „Futura publikacije“

(ciklus: Savremena austrijska književnost – 1.deo)

gost: Relja Dražić, urednik i prevodilac izdavačke kuće Futura publikacije (Novi Sad)

moderatorka: Tijana Spasić

U vreme vizuelno i tekstualno uglavnom sklepanih knjiga, izdanja kuće Futura publikacije se već na prvi pogled izdvajaju retko privlačnim i originalnim likovnim izrazom, koji je deo promišljenog i pažljivo realizovanog izdavačkog poduhvata.

Ova novosadska izdavačka kuća koju vodi urednik i prevodilac Relja Dražić, pokrenula je ediciju Neusatz nazvanu po starom nemačkom imenu za Novi Sad. Objavljivanjem prevoda sa jezika kojima se nekada manje ili više ravnopravno govorilo u Novom Sadu-Ujvideku-Nojzacu, Futura publikacije nastoji da doprinese promovisanju izgubljene multikulturalnosti ovoga grada.

Prve četiri knjige u ediciji prevedene su sa nemačkog i pripadaju savremenoj austrijskog književnosti. Osim dva izvrsna romana Marlen Haushofer, „Mansarda“ i „Zid“, tu je i roman „Lepi dani“ Franca Inerhofera, kao i autobiografski spisi najslavnijeg austrijskog pisca Tomasa Bernharda u čiju čast se ovih dana organizuje velika izložba fotografija u Beču.

Ovom promocijom Kulturni centar Grad otpočinje predstavljanje savremene književnosti susednih zemalja u srpskom prevodu.

Slične vesti