2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija

Predstavljamo izdavača: Svebor Delić – Buket srcoruža za Melidu (Književna omladina Srbije)

Postoji jedan svet u svakom od nas koji je na prvi pogled nevidljiv, na sluh nečujan, na dodir proziran, ne ume se uhvatiti, dostići, uništiti. To je jedan poseban kutak koji nas navodi i nagoni da nastavimo dalje, čak i onda kada mislimo da to nećemo moći.

Svebor je kao pesnik dotakao taj svet, prodro u njega, i oduševljen onim što je video i doživeo u njemu, preneo je to na svoje stihove.

Njegove pesme zapravo su pogled na ono što je bilo nevidljivo, zvuk za ono što smo mislili da nikada više nećemo ni čuti, i dodir nečeg stvarnog, postojanog.

Dokaz da taj svet zaista postoji je poezija Svebora Delića, njegovi stihovi, njegove želje i jaka, uzburkana osećanja. Te pesme, obučene u svakodnevna razmišljanja dok sedi za stolom u svojoj sobi i sluša lupkanje kiše o svoje prozore, čine taj svet toliko živim i stvarnim: a to je svet LJUBAVI.

U svojoj zbirci poezije “BUKET SRCORUŽA ZA MELIDU” Svebor Delić svoje stihove posvećuje jednoj ženi, ali ne običnoj ženi, to je žena koja predstavlja jednu ljubav, jednu misao, jednu inspiraciju, jedan san, jednu čežnju, jednu lepotu, JEDAN ŽIVOT.

Na prvo čitanje pomislili bismo da su Sveborove pesme samo ljubavne, ali zapravo, on kroz ljubav vidi ceo život, dodirujući sve niti osećanja jednog bića: nadanje, veru, snove, slobodu, požrtvovanost, stvaralaštvo.

Svebor u svojoj zbirci pesama nam predstavlja stihove stvarane u trenucima nabujalih osećanja. Pišući od početka pa do kraja zbirke, on proživljava razna stanja i doživljava drugačija osećanja: od početne zaljubljenosti, uvodi nas u ljubav, zatim u čežnju za dragom, u nadanje da će je opet videti, dotaknuti njene dlanove, a zatim nam i postavlja jedan gubitak kao kraj te ljubavi.

Ova zbirka pesama zaista predstavlja jedan život.

I dok čitate ove stihove imaćete osećaj kao da oni dišu, kao da između redova stihova negde u daljini čujete otkucaje srca autora.  I onda kada osetite da ste naslutitli i udahnuli život tih stihova, tada možete znati da vas je Svebor Delić uveo u jedan poseban svet i otvorio vam vrata jednom novom načinu razmišljanja i življenja.

On je pesnik koji duboko veruje u postojanje ljubavi kao čiste, iskrene emocije, koji nas svojim spontanim pesmama obavija belim velom ljubavi i spoznaje da je ona tu, oko nas.

Univerzalni motiv koji se pojavljuje u zbirci pesama “BUKET SRCORUŽA ZA MELIDU” je cvet ruže. On se pojavljuje kao predvodnik pesama i određenog osećanja opevanog u njoj, uvek u drugačijoj boji kao predznak onih stihova što slede.

Sveborova poezija je više od poezije.

To je poklon i dar jednom voljenom biću, to je neuništiva energija koja kruži kroz pesme, podiže i spušta talase emocija, nagoni nas pored osećanja i na razmišljanje, i navodi da posle svake pročitane pesme poželimo sledeću, pa sledeću, i tako bez kraja. A kada dođe kraj ove zbirke, jednostavno je poželimo čitati iznova, i iznova, sve dok u potpunosti ne iscrpimo energiju kojom ti stihovi zrače.

Svebor Delić je kao pesnik nadrastao mnoge savremene pesnike, iz jednog bitnog razloga: u svojoj zbirci uspeo je da opeva jednu ljubav, ali ne na tragičan način. Naprotiv, uprkos svom bolu za dragom, i svom gubitku, njegovi su stihovi puni života, inspiracijom za život i jarkih boja zrelih ruža, koje su, čini mi se, u trenucima stvaranja ovih pesama stajale na Sveoborom stolu i tiho se njihale, ni ne sluteći da njihovo postojanje tog trenutka dobija jedan novi smisao.

U to ime, Sveboru Deliću želim puno ljubavi, sa nadom da će nam priuštiti još  mnogo predivnih zbirki poezije, kao što je Buket srcoruža za Melidu.

Mirjana Mira Matić,
pesnikinja

Slične vesti