24.1 C
Belgrade
31/05/2023
region

Predstavljamo izdavača: Nemanja Ilić – To malo proleće (Književna omladina Srbije)

Lepota je baš tamo gde i pripada. Unutra.

Odavno smo spoznali istinitost tvrdnje da o ukusima ne vredi raspravljati. Da su različiti. Isto tako, kroz život koliko tražimo sličnosti, toliko nailazimo na razlike. A ono što treba da shvatimo i prihvatimo jeste da u raznovrsnosti leži lepota ovog sveta te da nas ista zbog toga ne ugrožava, već obogaćuje. Sledeći korak koji nas vodi ka emanaciji duha iznad sveta materijalnosti jeste Univerzalnost. Univerzalnost leži u osnovici Univerzuma. Tako svi mi kao bića, smrtna, potrošna, imamo puno zajedničkih istina. Potreba za ljubavlju. Strah. Požuda. Smrt. Potraga za smislom. Upitanost. Sve su to elementi koji tvore Umetnost kao takvu. Istinski izraz čoveka koji se nije predao svakodnevici i svojoj potrošnosti, već se izdigao iznad, koristeći se i čulima mimo telesnih. Nemanja Ilić dotiče te sfere svojim talentom, misaonošću i stvaralaštvom. Raskoš njegovog izraza sadržana je u slojevitosti koja nas nagoni da se posvećeno i s lakoćom predamo njegovim rečima da nas skotrljaju u sebe, u njega, u sve.

Prvo što se da naslutiti između redova napisanih perom mladog autora jeste nesputana, istinska, sirova čulnost. Umotana u svilenu mekoću njegove romantične duše. Obitavajući u svetu katkad prizemnih, životnih, katkad apstraktnih, vrcavih senzacija, njegov radoznali tragalac hoda po ivici trenutka, razvlečeći ga, poigravajući se njim, tražeći i s lakoćom nalazeći u njemu magiju. Ta magija je ono što opisuje delo Nemanje Ilića. Magija realnosti, magija jednostavnosti, magija Sebe i Sad, magija koju poseduje umetnik koji ne samo da stvara, već živi svoju umetnost. Njom boji svoje vidike i kao takve nam ih s ljubavlju predstavlja, uvlačeći nas u svoje senzualno unutarje. Isto tako, nesebično pokazuje i raskoš svoje maštovitosti te nas lelujavo nanosi čas u jedan, čas u drugi svet, vešto, jasno, a opet ne gubeći mrenu tajnovitosti koja individualno iskustvo prevodi u egzaltaciju i dozvoljava da doživimo trenutak pre nego da ga spoznamo razumom. Zbog toga takvo iskustvo i jeste posebno jer je neponovljivo.

Lepota izražavanja, bogatstvo rečenica, lakoća kojom nanosi nove i nove misli, priče, detalje, doprinose punoći doživljaja, a opet sa dovoljno slobode, nenametljivo, nepretenciozno, sigurnom rukom nas vodi kroz kroz svoj svet koji se polako slaže i u nama i postaje integralni deo nas samih.

Važno svojstvo koje obeležava delo ovog mladog autora jeste njegova iskrenost, neskrivenost. Bez stida, bez straha pokazuje nam se u svojoj erotici, golotinji, zbunjenosti, misaonosti, strahu, svim stanjima kroz koja prolazi jedna mlada, putena i radoznala ljudska duša. Zbog toga se u njegovim rečima osećamo dobrodošlo, toplina kojom grli je ista kojom se mi obraćamo onima koje volimo.

Ovo je knjiga koja se čita sa ljubavlju, i koja je pisana ljubavlju, ali onom koja poseduje svesnost, znanje, žeđ za napretkom, sa željom da razume. Ona koja pita i koja traga za odgovorima. A odgovora ima taman toliko koliko mašta i sloboda uma dozvoljavaju… Vaše je da se prepustite plimi nadolazećih spoznaja i prihvatite je bez sumnji i nedoumica. Ne dozvolite alegorijama kojim ovo delo obiluje da prođu neprimetno, neshvaćeno. Nemojte pobeći pitanjima o smrti jer to nije mračna, već mudra i hrabra strana našeg autora; on otvoreno i direktno stupa pred njih i gleda sa dozom prkosa. Budite njegove oči jer on vidi. Ne pokleknite pred snagom njegovog pogleda, nemojte okrenuti obraz kad Vas postidi, jer on gleda iza… Tamo gde samo istinski pesnici umeju kročiti, umeju prepoznati. Jeste, on golica, razotkriva, traži, ne povlađuje već izaziva. On je već go. Dozvolite mu i Vas da skine.

Pitanja koja Nemanja postavlja jesu pitanja smisla. Njih postavljaju osobe smisla, nasuprot osobama interesa. Koja ste Vi? Odložite predrasude, spustite koplja Razuma. Razum je hladan, Razum ne razume pitanja Bića. Osporava ih, uvek sumnjičav i gladan formi. Ostavite se Ega koji osuđuje, poredi, traži pogreške. Pustite se Duši da Vas vodi jer ona uvek poznaje dobro, poznaje suštinu. Kroz ovo delo prođite slobodni i spoznaćete njegovu lepotu. I spoznaćete svoju lepotu. Lepota je baš tamo gde i pripada. Unutra. Slobodno, izvolite, uđite. Tu Vas čeka vrli i mudri svet Nemanje Ilića. Dobrodošli.

Branislava Nešić

Slične vesti