2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Srbija

Predstavljamo izdavača: Marina Drobnjaković – Čelik i čipka (Književna omladina Srbije)

Živeći titam poezije je prelepo. Čitajući ove stihove osetila sam nadahnuće i lepotu postojanja, zato što lako klizi reč koja se neprimetno, a moćno uliva u osećaj duše, koja se raspiruje pred naletom inspiracije Marine Drobnjaković. Svi elementi života sazdani kroz pevanje. Pevajmo, kažimo što nam je na umu, srcu duši i već kao da smo voljena bića, jer kad kroz čarobnu reč uspemo da povežemo radost, patnju i svekoliki doživljaj, onda naša pesnikinja zaslužuje ljubav prirode i svega što je u njoj.

Protkanost idejama koje život znače vode nas po svetloj putanji sna. To je san koji vodi, budi, mašta, smekšava srce i nadasve ljubi život u njegovom središtu. Konačnosti nema, već idemo dalje do „Privlačnosti suprotnog i drčnosti u koraku i kostima“.Putevi mašte su prelepi i ćudesni i zato uživajte u ovom ritmu stihova koji nas vode preletom ptica na neispisane stranice života na kojima ćete osveženi posle ćitanja poezije M.D. uspeti da osmislite optimističke transformacije sebe samih.

I kada se mudrosti zore uključe u stvaranje kroz reč, pretočenu u igru i lakoću, a opet nas pogađa i mami, odbacuje i upliće u radnju događaja, neprimetno a ipak očaravajuće. Čini se kao da smo bili sa pesnikinjom zajedno na putu ka sebi, ka ljubavi prema svemu što nas okružuje, na putu ka promisli, ka mudrosti, ka reči koja teče, oblaku koji odlazi, i na kraju krajeva mi smo u svemu i sve je u nama, pa nam zbirka Čelik i čipka osvetljava jednostavnost, kao najviši stepen svesti i življenja.

Poziva svojom ljupkošću biće na promene, bez kritike, i kad bi pošli tim tragom, mislim da bi zaustavili opasne reakcije prirode spremne da nas zbrišu, jer smo mnogo grešili. Oslušnimo, usvojimo i pođimo u promene na koje nas pesnikinja poziva na tako suptilan način.

Reč daje beskrajne kombinacije, kao i muzika, ali bitno je kakav će odziv proizvesti u nama, tj. da li će nas probuditi ili još više uspavati, a kada se ispiše ovakva zbirka onda je buđenje onome ko je čita zagarantovano.

Dopustite joj i dajte joj šansu i ona će zračiti, osvrnite se na njeno lepo biće i bićete nagrađeni i nadahnuti jer ste dobili potvrdu ljudskog bivstvovanja da reč služi da bi joj se verovalo.

Pa kad kao slojevito biće kročite prag života, taj prag postane granica između neba i zemlje koje prožima pesnika kao što je M.D. i pruža šansu tajnama da se otelotvore i u vihoru vetra pošalju odgovor  svetu putem etra, i nešto vas po glavi takne milo, mislićete nešto vam se snilo, kad ono Marinina pesma gde kaže:

“Na korak sam od toga
Na korak do dobroga
Prsti ne dosežu
Oči ne sustižu
Ipak – ne odustajem.

jer kad se trgne iz sna dočekuju je ustajale teme iz kojih se valja izvući i nametnuti svoje, a to je M.D. uspešno uradila jer ume da izmigolji ustajalosti na neki svoj način kao što se vidi i u ovim stihovima:

»Hvatam nepostojeće
Čeznem za prošlim
Grlim neuhvatljivo
Spiram tvrdokorne tragove
Glancam zaprljanu prošlost
Trčim unazad
Koračam na gore
Pešačim leteći
Nečujno dozivam
Spavam
Sanjam
o prošlom.«
I zato je sreća biti pesnik jer se dovijaš životu na nepredvidljiv način, koji ulepšava trenutke i pesniku i okolini koja čita te stihove.

Želim joj da u svojom sopstvu pronađe rešenje za iskupljenje na svim nivoima, jer takav senzibilitet to i zaslužuje.

Tanja Vukićević

Slične vesti

1 comment

poetryaddict » PREDSTAVLJANJE MARINE DROBNJAKOVIĆ, AUTORKE ZBIRKE POEZIJE „ČELIK I ČIPKA“, NA SAJTU KONKURSI REGIONA 21/07/2011 at 12:09

[…] PREDSTAVLJANJE MARINE DROBNJAKOVIĆ, AUTORKE ZBIRKE POEZIJE „ČELIK I ČIPKA“, NA SAJTU KONKURSI REGIONA Posted in Nekategorizovano 21/07/11 http://konkursiregiona.net/2011/05/predstavljamo-izdavaca-marina-drobnjakovic-celik-i-cipka-knjizevn… […]

Comments are closed.