10.2 C
Belgrade
01/04/2023
Srbija vesti

Predstava „EMA“ 26. januara u Bigzu

emaNedelja, 26. januar u 20h

Plavo pozorište

Zgrada BIGZ-a, Bulevar Vojvode Mišića 17, VI sprat

Scenario i režija: Nenad Čolić

Igra: Maša Jelić

Dizajn scene i kostima: Ivana Čolić

Operativni direktor: Dubravka Vujinović

Dizajn plakata i programa: Ivana Čolić

Produkcija: Plavo pozorište

Premijera: 28.04.2013. BIGZ, Beograd

Festivali: Rumsko leto 2013 – Ruma;

Festival i simpozijum „Prenošenje baklje“ 2013 – Bilefeld, Nemačka

 

Predstava je inspirisana pripovekom F.M. Dostojevskog „Krotka“, gde se pitanje čovekove slobode otkriva kroz sudbinu jedne nesrećne žene, koja je izvršila samoubistvo bacivši se sa prozora držeći ikonu u rukama. Dostojevski je o tome jednog dana čitao u novinama i tada je počelo da ga progoni pitanje: zašto je neka mlada žena morala to da uradi? U predstavi se koriste moji omiljeni tekstovi iz pisama Marine Cvetajeve. Ta pisma su bila upućena njenim ženskim prijateljima. Iz tih pisama dopire glas jedne otpadnice i čudakinje svog vremena. U njima se prepoznaje unutrašnji život jedne žene i jedna patnja, beskompromisno izložena pogledima ljudi. U predstavi se takođe koriste ruske pesme koje su obeležile jedan period mog detinjstva, koji sam provela u Moskvi. Tu je i jedna sevdalinka, jedna meksička tradicionalna pesma i jedna moja omiljena pesma od Dženis Džoplin…

„Ema“ je neka vrsta ispovesne priče, koja je prožeta mojim  sećanjima vezanim za traumatična i brutalna adolescentska iskustva odrastanja u Srbiji 90-ih godina prošlog veka.

Maša Jelić

 

Cena ulaznice: 300 dinara.

Molimo vas da zbog ograničenog broja mesta obavezno potvrdite dolazak emailom (dubravkaplavo@sbb.rs,plavopozoriste@hotmail.com) ili telefonom (064 489 5334).

Slične vesti