-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija vesti

POZORIŠNA PREDSTAVA“ JASTUČKO”

“ JASTUČKO”

Predstava „Jastučko“ Beogradskog dramskog pozorišta, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, gostuje u sredu, 19. oktobra u 19.30h. Priča irskog autora mlađe generacije, Martina Makdone, izvanredne kompleksnosti i stila, nakon brojnih evropskih pozorišta doživela je i svoje beogradsko izvođenje sa sjajnim rediteljskim rešenjima i glumačkim ostvarenjima. Predstavu je režirala Anja Suša, a igraju Vuk Kostić, Vojin Ćetković, Ivan Tomić, Dragan Petrović i Dušan Murić.

 JASTUČKO – DRUGI O PREDSTAVI

“ Jastučko (The Pillowman) je najnoviji komad proslavljenog britanskog autora irskog porekla Martina Makdone. Iako od ranije poznat po specifičnom, pomalo mračnom smislu za humor kojim je plastično opisivao stil života u irskoj zabiti, omiljenom toposu njegovih drama, u Jastučku Makdona odlazi u svom uobičajenom spisateljskom postupku najdalje do sada, stvarajući komad izvanredne kompleksnosti i stila koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zaplet je jednostavan:
pisca u nedefinisanoj totalitarističkoj državi koja izdaleka podseća na hladnoratovsku istočnu Evropu, isleđuju zbog jezivog sadržaja njegovih pripovedaka koje su misterioznom zločincu poslužile kao materijal za strahovita ubistva dece. Autor se bavi analizom mehanizma nasilja pokušavajući da odgovori na pitanje da li nasilje dolazi iz spoljne sredine ili je duboko ukorenjeno u samom čoveku, ali takođe postavlja pitanje socijale odgovornosti umetnika. Makdona vrlo vešto kombinuje pripovedačko nasleđe na kome počiva zapadna civilizacija počev od braće Grim sa kojima se susrećemo kao deca do biblijskih motiva koji nas prate celog života. Ovaj materijal je u Jastučku iskorišćen na vrlo snažan i originalan način, koji će, verujemo, ostaviti snažan utisak na gledaoce beogradske predstave kao sto je to bio slučaj sa mnogobrojnim evropskim izvođenjima ovog komada.”

Anja Suša

Jastučko (the Pillowman) je dobitnik nagrade „Olivije“ za najbolji dramski tekst engleskog govornog područja u 2004.

 

Slične vesti