21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Bosna i Hercegovina rezultati konkursa zemlja

Poznati kandidati za nagradu „Meša Selimović“

Književna nagrada “Meša Selimović’’ koja je prema mišljenjima mnogih kritičara jedno od najvažnijih priznanja u književnom svijetu jugoistočne Evrope, a koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore biće dodijeljena na 12. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis, koji će se održavati od 6. do 9. septembra u Tuzli.

Selektori su odabarali po najmanje dva, a najviše pet romana sa svog govornog područja, od kojih će žiri u sastavu Zdenko Lešić, Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Irfan Horozović odabrati najbolji roman čiji će autor dobiti nagradu „Meša Selimović“.

Za književnu nagradu “Meša Selimović”, koja će se po 12. put dodijeliti u septembru u Tuzli, selektor za Crnu Goru Pavle Goranović odabrao je četiri romana: „Stimadur“, Bosiljke Pušić u izdanju “ Grigorije Dijak”, „Uspavanku za Vuka Ničijeg“, Ksenije Popović (Nova knjiga), „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića (Centralna narodna biblioteka Đurđe Crnojević) i „Žig“ Kemala Musića (K klub).

Vladimir Arsenić selektor za Srbiju se opredijelio za “Mein Kampf”, Svetislava Basare, “Bernardijevu sobu” Slobodan Tišma, Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, 2011. i “Razbijanje” Miloš Živanović , Beograd Algoritammedija, 2011.

Selektor za Hrvatsku Jagna Pogačnik, odabrala je: “Kalendar Maja” Zorana Ferića, “Đavli od papira” Zorana Pilića, “Ovdje neće biti čuda” Gorana Ferčeca, ”Život bez imena” Vladimira Stojsavljevića i ”Drenje” Luke Bekavca.

Emir Imamović selektor za Bosnu i Hercegovinu uvrstio je “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana, “Kijamet via Vranduk” Fadile Nure Haver, “Sanjao sam slonove” Ivice Đikića, “Knjiga o Uni” Faruka Šehića i “Orgulje iz Waldsassena”, Nebojše Lujanović.

Nagradu „Meša Selimović“ 2011. godine dobio je poznati hrvatski pisac Ludvig Bauer za roman “Zavičaj, zaborav”. Ova nagrada predstavlja integraciju jugoistoka Evrope koji govori jezikom svima razumljivim i zbog toga predstavlja najknjiževniju nagradu na ovim prostorima, kako je nazivaju mnogi njeni laureati. Svake godine u Tuzli se okupljaju najpoznatija književna imena, razmjenjuju iskustva, ideje, te uživaju u manifestaciji koja sa sobom nosi ljepotu umjetničkog duha pisane riječi.

Slične vesti

1 comment

koke 30/05/2012 at 10:10

Ne znam mnogo o ostalim selektorima ali upravo je tragično da jedan notorni Arsenić, koji se besramno šepuri zbog činjenice da svoje takozvane književne kritike piše po obrascu ideološkog slaganja ili neslaganje sa autorom, da taj, dakle, Arsenić vrši selekciju za područje Srbije.

Comments are closed.