10 C
Belgrade
06/12/2022
film muzika poezija proza region Srbija vizuelne umetnosti

POZIV ZA UČEŠĆE NA FESTIVALU „VREVA“

vrevaPlatforma aktivizma „LiceUlice“ po drugi put organizuje „Vrevu“, ulični festival aktivizma. Festival pokriva širok opseg umetničkih disciplina – od muzike, filma i književnosti preko street arta, vizuelnih umetnosti i performansa pa sve do nečega što bismo mogli nazvati „sekundarnim“ bavljenjem umetnošću, kao što su tribine na kojima bi problematizovali različite teme iz sfere umetnosti i kulture. Međutim, ono što spaja sve ove discipline jeste kontekst u kome se programi „Vreve“ odvijaju. Osnovna ideja festivala je da umetnost izvede u prostore u kojima publika nije navikla da učestuvuje u procesu estetske razmene. Ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori biće glavna polja koja ćemo ovim festivalom pokušati da zauzmemo. Cilj nam je i da promovišemo nedovoljno afirmisane autore, ali i da one već etablirane stavimo u nov, drugačiji kontekst, u kojem ih publika ne poznaje. U poetičkom smislu, ono što je ipak zajedničko svim programima festivala jeste svojevrsni angažovani kontekst u kom će se ti programi odvijati. Ta angažovanost se može odvijati u nekoliko pravaca – nekad je to inkluzivnost (promocija stvaralaštva određenih društvenih grupa ili umetnosti namenjene tim grupama, kao što su nacionalne manjine, stari, LGBT populacija i tako dalje); dalje, angažovanost se može čitati i iz samog stvaralašva nekih autora, koji svojim umetničkim delom govore o važnim društvenim pitanjima; naposletku, svojevrsna estetska angažovanost leži i u oneobičavanju samog umetničkog čina, izvođenjem umetnika iz bezbednog, ne naročito subverzivnog i na neki način getoiziranog miljea, u kom se umetnički i kulturni programi inače odvijaju, u javni prostor. Naravno, to ne znači da mnogi programi u okviru samog festivala neće biti istovremeno angažovani na dva ili čak sva tri prethodno opisana načina.

Pozivamo sve autore, autorke i organizacije kojima se festival „Vreva“ čini kao mesto gde bi mogli da iskažu svoje umetničko delovanje da nam se jave na festivalvreva@gmail.com do 1.6.2014. Poziv se prvenstveno odnosi na sledeće oblasti:

KNJIŽEVNOST – poslati do tri pesme i/ili jednu kratku priču i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu; biće organizovana javna čitanja i štampanja publikacija u okviru „Vreve“, te će, nakon što pregledamo sve pristigle radove, biti određeno koji radovi spadaju u koju kategoriju

FILM – poslati svoj kratki film (igrani, dokumentarni, animirani) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu; najbolji filmovi biće prikazani u okviru filmskog programa festivala „Vreva“.

PERFORMANS ‒ poslati kratak opis svog nastupa i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

VIZUELNA UMETNOST – poslati do tri svoja rada (shodno vrsti vizuelne umetnosti kojom se bavite – dizajn, slikarstvo, crtež ili ma koja druga grana vizuelne umetnosti – naknadno će biti određeno kako će vaši radovi biti predstavljeni) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

MUZIKA ‒ poslati snimak svojih pesama (samostalni autor ili bend; prednost imaju akustični izvođači i oni koji su spremni da nastupe u neobičnijim uslovima – u parkovima, prolazima, na trgovima, ulicama – i  čiji nastup ne zahteva komplikovanu „tehničku podršku“) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

STREET ART ‒ poslati do tri svoja rada (fotografije već postojećih grafita ili nacrte budućih) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

Svi koji žele više informacija o festivalu, kao i svi zainteresovani koji misle da bi svojim umetničkim angažmanom mogli da se uključe u program  našeg festivala (svejedno da li spadaju u neku od pomenutih umetničkih disciplina, ili svoj rad smeštaju u neki drugi/interdisciplinarni prostor), neka se osete slobodnim i dobrodošlim da nam se jave.

Pristigle radove procenjivaće umetnički odbor festivala „Vreva“, i blagovremeno će objaviti rezultate. Festival zadržava pravo da u pojednim kategorijama ne izabere nijedan rad ako ne bude dovoljno dobrih kandidata.

Slične vesti