21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Hrvatska kutak za mlade vizuelne umetnosti

Poziv riječkog MMSU na 15. BJCEM

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) raspisao je konkurs za učešće hrvatskih umetnika/ca na 15. Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana, koje je planirano za jesen 2011. godine u Kazablanci.

Glavni organizator BJCEM-a, iniciranog 1985. u Barseloni, je međunarodna Asocijacija BJCEM (L’Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d’Europe et de la Méditerranée, www.bjcem.org). U mrežu su uključene umjetničke asocijacije i gradovi iz 20 evropskih zemalja, te MMSU kao jedini član iz Hrvatske.

Umetnice/ci od 18 do 30 godina starosti mogu prijaviti radove nastale 2009. i 2010. u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacija, fotografije, videa, multimedije i performansa. Ukoliko se prijavljuje grupa umetnika sa zajedničkim radom, nužno je imenovati jednog predstavnika grupe.

Mogu se prijaviti umetnice/ci koji su hrvatski državljani i koji do sada nisu učestvovali na BJCEM-u.

Stručni žiri, koji čine umetnici Nemanja Cvijanović i Dan Oki, kustoskinje Jasna Gluić (MKC Split) i Ksenija Orelj (MMSU), te direktorka MMSU Jerica Ziherl, odabraće umetnike/ce koji će se predstaviti na zajedničkoj izložbi na proleće 2011. u Malom salonu MMSU u Rijeci. Na otvaranju izložbe žiri će predstaviti osam učesnika 15. BJCEM-a.

Odabrani radovi će se nakon održanog Bijenala predstaviti u novembru 2011. godine u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu.

Prijava, u digitalnom (CD, DVD), elektronskom (e-mail) ili printanom obliku treba sadržati:
– biografiju i kontakte autora;
– naziv, tehničke podatke i opis prijavljenog rada;
– objašnjenje o vlastitom umetničkom radu – statement;
– kvalitetne fotografije ili video dokumentaciju rada.

Prijave se šalju do 5. decembra (prosinca) 2010. godine na: MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI, Dolac 1/II, 51 000 Rijeka ili na mmsu@mmsu.hr (uz naznaku “BJCEM – natječaj”).

Rezultati će biti objavljeni uoči izložbe u Malom salonu.

Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Dospele prijave se ne vraćaju.

Kontakt: Ksenija Orelj, kustoskinja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti (+ 385 51 492619, ksenija.orelj@mmsu.hr).

Slične vesti