6.2 C
Belgrade
18/04/2024
Bosna i Hercegovina poezija proza region

POZIV NA X KNJIŽEVNI KONKURS SPECIJALNE BIBLIOTEKE

Misao književnika Vladana Desnice „Vedar sunčan dan, kora hleba i mir u duši – i ja ne mogu da smislim stvarnije sreće“ tema je ovogodišnjeg, 10. literarnog konkursa koji raspisuje JU Specijalna biblioteka za slijepa i labovida lica Republike Srpske.

Razlog odabira ove teme je dvojak, naime ove godine, obilježava se 50 godina od smtri Vladana Desnice (1905-1967), pisca koji je ostao upamćen po djelima  „Proljeća Ivana Galeba“, „Zimsko ljetovanje“, „Fratar sa zelenom bradom“ i mnogim drugima što mu je omogućilo da bude svrstan u vrhove srpske književnosti. Desnica je potomak Janković Stojana, vođe srpskih uskoka u Ravnim Kotarima u 17. vijeku, serdara i zapovjednika tvrđave Ostrovice.

Drugi razlog zašto se žiri odlučio za ovu temu je potraga za srećom i unutrašnjim zadovoljstvom, posebno aktuelnom u burnim vremenima kao što su ova. Najveći umovi uvijek su isticali da je sreća u sitnicama, jednostavnosti i punom srcu. Koji su trenuci bili najsrećniji u vašem životu? Šta je to što vas ispunjava? Da li ste pronašli mir u duši? Pišite nam iz vlastitog, ili ugla posmatrača. Budite kreativni i pustite mašti na volju.

Na konkurs se mogu slati radovi iz svih književnih rodova i žanrova, a kako bismo izbjegli situacije iz prethodnih godina, jedna osoba može poslati samo jedan rad.

Konkurs je otvoren od 10. septembra do 10. decembra ove godine.

Radovi se šalju na adresu: JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS; Frane Supila 31 f, 78 000 Banja Luka ili na i-mejl: konkurs.bsrs@mail.com

Konkurs je anoniman. Radovi se dostavljaju pod šifrom. U posebnoj koverti učesnik treba da dostavi svoju punu adresu i šifru kojom je označen rad.

Objavljivane i nagrađivane radove, kao i radove dospjele po završetku konkursa nećemo uzimati u obzir.

Po završetku konkursa, stručni žiri u sastavu: Dunja Ilić (profesorica srpskog jezika i književnosti), Miroslav Janković (novinar i publicista) i Jelena Radaković (bibliotekarka) pregledaće radove i izdvojiti tri najbolja. Autorima pobjedničkih radova slijedi novčana nagrada, ali i objavljivanje u posebnoj publikaciji na crnom tisku, u zvučnom formatu u časopisu „Homer“ i na brajevom pismu u časopisu „Riječi u prstima“.

SREĆNO SVIMA!

Slične vesti