6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Srbija vesti

POZIV NA PROTEST ZA KULTURU!

maribor_protestiSTOP UNIŠTAVANJU KULTURE!

Drage kolege umetnici, poštovana publiko,

22. juna 2013, od 18 do 19 sati, na Trgu Republike u Beogradu, održaće se protest umetnika i radnika u kulturi zbog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva.

Poziv za učešće na protestu upućen je svim pojedincima i društvenim grupama, koji imaju potrebu da svojim prisustvom izraze nezadovoljstvo stanjem u društvu u oblasti kulture i odnosom države prema kulturi i umetnicima.

Protest umetnika – na kome nećemo držati govore, već ćemo svojim prisustvom izraziti spremnost da kažemo STOP uništavanju kulture – samo je prvih sat vremena početka naše borbe protiv degradacije kulture u najširem mogućem smislu.

Posledice višegodišnjeg nemarnog odnosa vlasti prema kulturi proširile su se na sve segmente našeg života, zbog čega smatramo da takav odnos svih nivoa vlasti prema kulturi i umetnosti preti da dovede do nesagledivih posledica po razvoj čitavog društva.

Cilj ovog protesta je da okupi sve aktere umetničke scene u Srbiji radi iniciranja rešavanja nagomilanih problema. Izlaskom na Protest iskazaćemo našu volju i odlučnost da prekinemo praksu prećutnog prihvatanja ponižavajućeg i pogubnog stanja.

Tražimo:
– hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture
– reformu i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti
– iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti
– uvažavanje struke i stručnosti, depolitizaciju i departizaciju kulture
– povratak umetničkog i obrazovnog programa na Javni servis Srbije

Ovo je građanska inicijativa iza koje ne stoji niko drugi osim nas samih i naših ličnih odgovornosti.

Slične vesti