0.7 C
Belgrade
28/01/2023
film književnost Srbija

Poziv na Memefest

Deveti međunarodni festival društveno angažovane komunikacije i umetnosti MEMEFEST 2012 raspisao je konkurs za autorske radove na temu duga u tri kategorije:
– kritičko pisanje (iz oblasti sociologije, filozofije, kulturne kritike, teorija medija i komunikacije)
– vizuelne komunikacije (iz oblasti animacije, filma, likovnih i grafičkih radova i dizajna)
– Beyond… (iz oblasti kritičkog pisanja i vizuelnih komunikacija koji predstavljaju izazov svima koji misle „out of the box”)

Međunarodni žiri i kuratori festivala pojedinačno će izabrati po sedam najboljih radova u zadatim kategorijama koji će biti objavljeni na internet stranicama Memefesta.

Autorima izabranih radova, prijavljenih u festivalskoj kategoriji „kritičko pisanje”, biće omogućeno da objave radove na engleskom jeziku u akademskoj reviji Journal Zoontechnica (http://zoontechnica.com).

U saradnji sa koledžom Queensland College of Art, Griffith University, Brisbane, biće dodeljena posebna nagrada za po jednog autora u svakoj kategoriji (kritičko pisanje, vizuelne komunikacije, beyond), poseta tom koledžu i učešće u radu javne intervencije u prostoru.

Za ovogodišnji festival organizatori Memefesta izabrali su tri inspirativna teksta na temu duga.

Prvi tekst je iz knjige američkog socijalnog antropologa David Graebera Debt: The first 5000 Years (2009), u kojem je predstavljena alternativna istorija geneze kapitalističkog tržišta i toka novca.

Drugi tekst je dokumentarni film Debtocracy (2009), režisera Katerine Kitidi i Arisa Hatzistefanoua, koji sa ekonomistom Samirom Aminom, filozofom Alainom Badioujem, sociologom Davidom Harveyom i drugim gostima istražuje uzroke za nastanak krize u Grčkoj i mogućnosti njenog rešavanja u okvirima EU.

Treći tekst je pesma No Banker Left Behind poznatog američkog kompozitora i gitariste Ry Coodera, koji se nalazi na njegovom poslednjem socijalno-politički angažovanom albumu Pull Up Some Dust and Sit Down (2011).

Rok za prijavu radova je 20. maj 2012. godine.

Memefest festival je nastao u Sloveniji. U međuvremenu su osnovani Memefest centri u Brazilu, Meksiku, Kolumbiji i Srbiji.

Dugoočekivani Memefest Balkan pokrenut je 2011. godine, a njegovi kordinatori su Jaša Gabrijan i Nikola Janović.

Memefest deluje i kao online zajednica koja omogućava alternativni način umrežavanja i uspostavljanja komunikacije na području umetnosti, obrazovanja, sociologije, istraživanja…

Sajt Memefesta je www.memefest.org

Slične vesti