14.6 C
Belgrade
30/05/2023
fotografija Srbija

Poziv fotografima na Organ Vida

Početak:
17 Mar 2011
Kraj konkursa:
1 May 2011

Organizatori međunarodnog festivala Organ Vida u Zagrebu, koji će treći put biti održan u prostorijama kluba Studentskog centra od 19. do 21. maja (svibnja), pozvali su autore koji se bave fotografijom da se prijave za učešće, a tema ove godine je “O ljudima”.

Konkurs za najbolje fotografije otvoren je do 1. maja (svibnja), a mogu se prijaviti svi punoletni državljani Hrvatske, kao i inostrani autori.

Najboljih 50 fotografija, prema odluci stručnog žirija, biće izloženo na festivalu u Zagrebu, u galerijama većih hrvatskih gradova, te susednih zemalja.

Prvo gostovanje izložbe biće krajem maja u Novom Sadu, na međunarodnoj konferenciji za štampu, dizajn i fotografiju – PDP Convention.

Tema “O ljudima“ podrazumijeva prijavu fotografija različitih žanrova, stilova, tehnike i gledišta. Dozvoljeno je prijavljivati kolor i crno-bele fotografije, fotografije nastale analognom i digitalnom tehnikom. Mogu se prijaviti fotografije svih fotografskih pravaca (dokumentarna, ulična, novinska, modna, sportska, konceptualna, pejzažna, arhitektura, akt, portret, itd.). Kroz fotografski postav, na temu “O ljudima”, želi se sagledati sva raznolikost autorskih pristupa, bogatstvo raznih gledišta i shvatanja teme, svi aspekti uključeni u poveznice s tematikom te osobni, individulani izraz i komentar.

Fotografijama se želi prikazati kako danas izgleda savremeni čovek, čime se bavi, kako utiče na okolinu, kako ostavlja trag u prostoru u kojem boravi i radi… Želi se videti i kritički osvrt na sociološke fenomene i ekološku problematiku. Šta to ljude veseli, šta ih čini tužnima, šta ih može razljutiti… Preispituju se i međuljudski odnosi.

Tematika „O ljudima“ je večno aktuelna, jer govori o nama samima kao vrsti, zajednici, pojedincu. Nebrojeno je toga što nas svakodnevno inspiriše u nama samima, a izvrsnost u umeću prenošenja i tkanja toga u fotografsku sliku kroz serijal, ili pojedinačne fotografije, temelj je principa odabira najboljih fotografija.

Cilj festivala je promovisanje fotografske kulture, jačanje fotografske scene i prezentovanje autorskih radova publici.

U okviru festivala, biće održane i fotografske radionice, predstavljanja mladih autora, okrugli sto, te žurke sa DJ-evima.

Ulazak na festival, kao i prateći programi, besplatan je.

Festival Organ Vida biće održan pod generalnim sponzorstvom Epsona, uz podršku Grada Zagreba i u saradnji s Kulturom promjene SC-a.

U PRILOGU: PROPOZICIJE KONKURSA I DETALJI O PRIJAVLJIVANJU

Sajt Fotografske udruge Organ Vida, koja organizuje festival, je www.organvida.com

(SEEcult.org)

 

Slične vesti