3.9 C
Belgrade
04/12/2022
izložbe region vesti vizuelne umetnosti

Povodom izložbe crteža „Odmotavanje“ Marijane Popović u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, 12 april 2012.

 

 

Bio je četvrtak. Veče. Kazaljke na 8 sati. Prošli ste pored monohromatskog plakata najave kulturnog događaja i produžili svojim poslom nesvesni propuštenog.

U Beloj sali KCK pod staklima izložbe smestili su se potezi tušem i perom ostavljajući na beloj podlozi priče koje su mogle da vam budu bliske, prepoznatljive ili daleke i čudne, svakako vas ne ostavljajući ravnodušnom osobom među ostalim posetiocima.

Među njima je bila i Marijana Popović, stanovnik prilično većeg grada, od koje skoro niko nije očekivao sve što nam je donela kao nastavak sveg neočekivanog što nam već neko vreme dolazi od nje. Mogli ste da vidite deo njenih mentalnih slika prenesenih na papir sigurnom rukom starosedeoca u izabranoj tehnici, neopterećenog klišeima. Potezi od kratkih, tačkastih, gde je pero samo dodirivalo papir hvatajući svetlost koju do malopre niste videli, do sigurnih linija koje vas zbunjuju svojim oblikom ako ste se previše približili terajući vas da nađete pravo rastojanje za razumevanje poruke koja je zatečena u vama u trenutku prepoznavanja. Tada već znate da ste deo sveta u koji vas je uvela i nazivi crteža vam više nisu strani. Habl san gejser (Huble Sun Gazer), Monolit, Veze (Conections), Mimikrija i svi ostali uz koje postajete saučesnik i stanovnik njenog sveta.

Mogli ste se zadesiti i u Londonu i propustiti odlazak u Vajb galeriju (Vibe Galery) ostavljajući crtež „Kontakt“ (Contact) u žamoru ostalih radova umetnika iz celog sveta. Njih jedanaest. Svakako ne propustite ni posetu Birs Lambert galeriji moderne umetnosti (Beers Lambert Contemporary Galery) u kojoj možete videti njena četiri crteža.

Ako vam je London predaleko, možete otići u Umetničku galeriju „Cvijeta Zuzorić“ u kojoj ULUS ima postavku Prolećnog salona i iznenaditi se Marijaninim „Dobar dan Gospodine Vorhol“ („Good Afternoon Mr. Warhole“) i „Fontana Želja“, u mozaičnoj tehnici, koju je kao sasvim nepoznatu na ovim prostorima Marijana Popović nazvala „Šrafizam“ intrigirajući vam maštu.

Ako vam je i Beograd daleko, Galerija Kulturnog centra Kruševac, pored kojeg ste prošli već nebrojeno puta, nije. Posetite izložbu i budite deo onih koji neće imati utisak propuštenog kada se izloženi crteži vrate u mapu Marijane Popović.

Slične vesti