5.6 C
Belgrade
06/12/2022
Srbija

Potpisi peticiju za ocuvanje Dunava

WWF sa lokalnim i međunarodnim partnerima pokreće peticiju za očuvanje srca “Evropskog Amazona”. Time želimo da sprečimo da još jedna reka izgubi bitku sa velikim „razvojnim projektom“, kao i da zaštita prirode, ekoturizam i održivi razvoj budu prioritet.

Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” u Srbiji i parku prirode „Kopački rit” u Hrvatskoj, jedinstvenoj ekološkoj celini sa najvrednijim i najočuvanijem poplavnim staništima duž čitavog toka Dunava preti uništavanje. Projekat za sveobuhvatno kanalisanje i regulaciju ovog jedinstvenog područja, trenutno je u Hrtvatskoj na javnoj raspravi, s krajnjim rokom za formalni prigovor od samo nekoliko nedelja. Konačna odluka biće zasnovana na rezultatima studije procene uticaja.

Sudbina i budućnost prirodnog nasleđa Dunava u Srbiji i Hrvatskoj zavise od uticaju uspešne lokalne, ali i međunarodne intervencije! Odluka će poslužiti i kao primer svima ostalima, dobar ili loš: Srbija takođe planira slične projekte duž Dunava, samim tim biće još važnije osigurati interese zaštite prirode.

Podržite akciju za spasavanje “Evropskog Amazona” – potpišite peticiju i pošaljite je dalje.
Kratki formular peticije možete pronaći na stranici www.amazon-of-europe.com

Slične vesti