4.4 C
Belgrade
01/12/2022
polemika u hdp polemike region

Politika: Jergović se ne udvara beogradskoj čaršiji

Povodom nedavne izjave Velimira Viskovića, istoričara književnosti i književnog kritičara iz Zagreba, predsednika Hrvatskog društva pisaca, date listu „Vijenac” da je „nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva” i da Jergović to radi „da se dopadne beogradskoj čaršiji i da je time, zapravo, hteo otvoriti sebi put za plasman svojih knjiga u Beogradu”, oglasila se kuća Rende, izdavač knjiga Miljenka Jergovića.

U saopštenju se navodi da „u ključu političke korektnosti ili puke ostrašćenosti, svaka javna diskusija na temu četništva (ili ustaštva) koja bi da se odmakne izvan domena psovke i uvrede još uvek nužno završava optužbama o njihovom pravdanju i reafirmaciji, ovom prilikom bismo želeli da izbegnemo tu nezahvalnu polemiku i da se koncentrišemo na puko ustanovljavanje činjenica”.

„Rende” navodi da je Jergović na srpskom književnom tržištu prisutan od 2005. godine, kada se u izdanju ove kuće pojavila njegova zbirka priča „Mama Leone”, i da je do 2009. godine u reizdato pet knjiga ovog pisca.

Povod za Viskovićevo reagovanje bio je između ostalog Jergovićev intervju beogradskom nedeljniku „Vreme” 2009. godine, gde je kako prenosi hrvatski „Večernji list”, kritikovao projekat Hrvatske književne enciklopedije čiji je Visković urednik.

„Shodno tome, u momentu kada je davao intervju ’Vremenu’, Jergović više nije imao ni najmanju potrebu da se udvara ’beogradskoj čaršiji’ jer ju je tada, po svemu sudeći, već bio osvojio. Drugim rečima, knjige Miljenka Jergovića su i pre 2009. bile čitane i tražene, a on je u Beogradu dočekivan kao cenjen pisac i dragi gost. Naročito želimo da podvučemo besmislenost tvrdnje da se on udvara beogradskoj čaršiji tako što opravdava reafirmaciju četništva, pošto na taj način nikada ne bi mogao da dopre do publike koju bi njegove knjige mogle zanimati, jer je to publika koja neguje potpuno drugačije vrednosti od onih koje se obično vezuju za četništvo. Isto tako, ne bi objavljivao u našoj izdavačkoj kući, koja je prva u Srbiji počela od 2000. godine sistematski da objavljuje dela autora sa prostora bivše Jugoslavije i sa kojom se ni na koji način ne može povezati bilo kakva desničarska ideologija”, navodi se u saopštenju „Rendeta”.

Podsetimo, Viskovićeva izjava o Jergoviću bila je i povod da  Ivan Lovrenović da ostavku na članstvo u Hrvatskom društvu pisaca.

K. R.

Izvor: http://www.politika.rs

Slične vesti