3.6 C
Belgrade
04/12/2022
Bosna i Hercegovina zemlja

Pogledajte geoturistički vodič zapadnog Balkana

Sve brojniji građani zapadnog Balkana koji nemaju mogućnosti da putuju (i ljetuju) od danas mogu iskusiti virtuelno geoputovanje na web stranici www.balkansgeotourism.travel (Western Balkans Geo Tourism MapGuide / Geoturističke mape-vodiča zapadnog Balkana), koja je kobrendirana zajedno sa www.nationalgeographic.com.

Projekt su podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem svog projekta Regional Competitiveness Initiative (RCI), te projekti ekonomskog razvoja koje USAID sprovodi u zemljama učesnicama (USAID-Sida FIRMA projekt za Bosnu i Hercegovinu) dok su ga realizovali Odjel za mape Nacionalne geografije i Savjetodavni odbor Geoturističke mape-vodiča zapadnog Balkana (WB GSC).

Savjetodavni odbor predstavlja regionalno partnerstvo predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana koji je preuzeo vlasništvo nad mapom-vodičem i nastaviće da njime upravlja u budućnosti.

Radi se o prvom zajedničkom naporu zemalja u regionu da, kroz isticanje obilja prirodnog i kulturnog blaga, region zapadnog Balkana promovišu kao jedinstvenu destinaciju.

Western Balkans MapGuide je interaktivna platforma koja sadrži informacije o destinacijama pri čemu se ističu autentične, prirodne, kulturne i historijske atrakcije.

Prema procjenama, dvije hiljade ljudi je naučilo nešto o regionu i iskazalo spremnost da u bliskoj budućnosti posjeti ovaj dio svijeta, saopšteno je iz Udruženja avanturističkog turizma Bosne i Hercegovine (ATABiH).

Slične vesti